Една седмица без културни събития в България - без театрални

...
Една седмица без културни събития в България - без театрални
Коментари Харесай

"Седмица без култура" в защита на културата

Една седмица без културни събития в България - без театрални и музикални спектакли, без концерти, седмица със затворени галерии, музеи, читалища и библиотеки.

Такава " Седмица без просвета " са подготвени да провеждат през октомври синдикалните структури на КНСБ и Конфедерацията на труда " Подкрепа " и съсловните организации в региона на културата.

Техни представители оповестиха това на специфична конференция в Българска телеграфна агенция.


Протестната акция ще се организира, в случай че не бъдат изпълнени настояванията им бюджетът на Министерството на културата за 2023 година да не се орязва с плануваните 37 милиона лв., както и да се усили дотацията за културните институти в цялата страна.

" При приемането на бюджета за 2024 година настояваме 1% от Брутния вътрешен артикул да е за бранш " Култура ”. През 2021 година приносът на културните промишлености към Брутният вътрешен продукт е 6%, а те получават назад от страната едвам 0.5 %. Това е аморално, цинично, обидно и незаконно към хората, които се занимават с просвета ", разяснява Христо Мутафчиев, ръководител на Съюза на артистите в България.

В звуковия файл можете да чуете документален запис с фрагменти от изявленията и на Кирил Бинев – ръководител на Националната федерация " Култура " към КТ " Подкрепа " ; Георги Златарев – ръководител на гилдията на актьорите към САБ, и Тодор Капитанов – вицепрезидент на КНСБ.
Снимки: БГНЕС, Българска телеграфна агенция
По обявата работи: Росица Михова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР