Една сделка прекрои и взриви финансовия резултат, реализиран от групата

...
Една сделка прекрои и взриви финансовия резултат, реализиран от групата
Коментари Харесай

Енергийната борса удвои печалбата на БФБ

Една договорка прекрои и взриви финансовия резултат, осъществен от групата "БФБ-София " АД към края на март. Печалбата й се удвои до 1.061 млн. лева, което се дължи основно на консолидацията на дъщерното сдружение "Българска самостоятелна енергийна борса " ЕАД и на растежа на финансовите доходи на компанията майка. Оперативните й доходи са с нищожен растеж. Другото дъщерно сдружение на групата - "Сервиз финансови пазари " ЕООД, обаче има дребни доходи.

Европейската комисия разреши на "БФБ-София " да купи енергийната борса за 5.2 млн. лева при започване на февруари. Припомняме, че смяната на собствеността на БНЕБ беше поискано от Брюксел още в края на 2015 година и бе изискване за преустановяване на процедура за корист с господстващо състояние на "Български енергиен холдинг " ЕАД на енергийния пазар у нас. Целта бе да се подсигурява прозрачността на работата на енергийната борса, която обаче и преди, и в този момент си остава едно държавно сдружение, което би трябвало да контролира връзките в либерализиращия се енергиен пазар.

"БФБ-София " е подобаващ покупател ", разгласи Европейската комисия в формалната нотификация, изпратена до борсовия оператор, и уточни няколко аргументи, заради които утвърждава покупката на енергийната борса от българката фондова борса. На първо място, съгласно Европейска комисия, тя разполага с финансовите средства, експертните качества и мотивация да развива БНЕБ като самостоятелен и конкурентен енергиен пазар. Като оператор с повече от двадесетгодишен опит в поддържането и употребата на пазарна инфраструктура БФБ разполага и с опит във връзка с комерсиална платформа и IT услуги и има визия за разширението на предлаганите артикули, показват от комисията. В известието се отбелязва още, че БФБ е лицензирана от Комисията за финансов контрол и се подчинява на европейското и националното законодателство в региона на финансовите пазари. С решението на Европейска комисия влезе в действие Договорът за прекачване на акциите на енергийната борса сред БЕХ и "БФБ-София " и от 15 февруари тя стана благосъстоятелност на борсовия регулатор.

Така след единствено месец и половина БНЕБ прекатурна консолидирания доклад на "БФБ-София ". Приходите от съществена активност на групата набъбнаха с 212%, което се дължи основно на консолидацията на приходите на енергийната борса, отразени в такса "оборот " върху изтъргувано количество електрическа енергия, в годишната такса за присъединяване в пазара на електрическа енергия, в такса "сетълмент " за покупко-продажби с електрическа енергия и доходи от такса при регистрация на пазар на електрическа енергия. Финансовите парични приходи на компанията майка нарастват от 46% през първото тримесечие до 609 хиляди лева поради регистрираните в тях доходи от продажбата на ДЦК, свързани с покупката на БНЕБ. Останалите й парични приходи имат нищожен принос.

При главните консолидирани разноски има растеж от 69 %. Той пък е резултат от повишаване на харчовете за външни услуги, а тези за личния състав се усилват със 51 на 100.

Консолидацията на БНЕБ преобрази и активите на "БФБ-София ". Текущите активи нарастват със 71.7 млн. лева поради растеж на цената по позициите "търговски вземания ", "други вземания и предплатени разноски ", "данъци за възобновяване " и "парични средства и парични еквиваленти " (с 32.6 млн. лева.). Към края на март групата няма срочни депозити в банки. Всичко това отразява метода на работа на БНЕБ и моделът на разплащане по покупко-продажбите с електрическа сила се характеризира с огромни вземания, налози за възобновяване и парични средства, които регистрират гаранционния фонд на енергийната борса.

В същото време обаче и настоящите консолидирани отговорности означават растеж - от 67.9 млн. лева, вследствие множеството отговорности към снабдители и други кредитори. И в двата случая повишаването се дължи на отговорности на БНЕБ към търговците на електрическа енергия по покупко-продажби с сила и за обезпечения (гаранционни депозити) за доставка на електрическа сила, импортирани от комерсиалните участници на борсовия пазар.

В Търговския указател е вписана смяна в представителството на "БФБ-София " АД. Дружеството ще се ръководи и съставлява от изпълнителния шеф Иван Такев. Решението е във връзка с въведените в Закона за пазарите за финансови принадлежности ограничавания по отношение на присъединяване на лицата, ръководещи активността на пазарен оператор, в ръководството на други юридически лица.

<!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if--> <!--![endif]--> <!--![if-->
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР