Една от залите за коуъркинг в Котка и мишка. ©

...
Една от залите за коуъркинг в Котка и мишка. ©
Коментари Харесай

Споделените пространства в Пловдив: по-скоро кауза, отколкото бизнес

Една от залите за коуъркинг в " Котка и мишка ".

© Дневник Основателите на " Котка и мишка ", " Лимакон " и " Отсреща " се борят за една идея - развиването на града, макар че бизнесът им към момента не е на облага. Споделените пространства несъмнено са част от " тренд листа " на Града под тепетата. Макар и към момента да им се постанова да " образоват " хората за концепцията им, бизнесмените, занимаващи се с този вид бизнес, са оптимисти. Тях ги сплотява не толкоз стремежът да печелят средства, а идеята за развиването на града. Пловдив се отваря от ден на ден към нововъведенията и по тази причина в този момент е подобаващият миг да се запознае с коуъркингите. " Капитал " се срещна с представителите на някои от най-популярните от тях - " Котка и мишка ", " Лимакон " и " Отсреща ".
1. " Котка и мишка "

Може да се каже, че Димитър и Виктор Семкови и Ивайло Дернев са кръстниците на пловдивския арт квартал " Капана ". Техният бар " Котка и мишка " е едно от най-популярните заведения в града. Изненадващото е, че проектът за основаването му не е бил изключително упорит. Всичко стартира с решението на съдружниците да купят една къща, където да разположат офиси. Или по-скоро да положат физическите основи на своята редакция, защото Семков и Дернев са на първо място публицисти и бизнесът им съществува основно с цел да финансира техните медии - " Под тепето ", " Капана.бг " и Lost in Plovdiv.
А барът е прикован към самите офиси с първичната концепция да е там за всеки случай, в случай че не им провърви с медиите. Всъщност точно удобството на тази композиция - бар плюс офис, ги подсеща за основаването на коуъркинг пространство. " Работейки над бара, започнахме да усещаме изгодите - взимаме си кафе и се любуваме на приятна атмосфера, срещаме се с разнообразни хора - наши събеседници и клиенти ", споделя Димитър Семков. Не след дълго всички са на мнение, че този " техен си " коуъркинг може да прерасне в нещо по-голямо и свястно.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики И въпреки барът да става все по-атрактивен, а клиентите да желаят разширението му, Семков е безапелационен, че концепцията сама по себе си в никакъв случай не е била просто да отворят бар и да печелят пари. Тя се крепи върху развиването на локалната общественост, популяризирането на модерните практики в града, привличането на млади и изобретателни хора. А това значи образуване на общественост и даване на среда - нещо, което барът към този момент прави, само че в избраните си граници. " Не сме кръчмари ", отсича Семков. Затова и разумното продължение е коуъркинг.

Първата му част е ситуирана в прилежащата до бара къща и работи към този момент година и половина. Тя има две зали, които са предопределени най-много за екипи или хора, които се нуждаят от по-голямо усамотение. Втората е от тази година и е един етаж до самия бар, до редакцията на екипа. В нея се събират " преносимите хора ". Самият бар също дава спокойна среда денем и действително също действа като споделено пространство. " Барът поддържа коуъркинга, а коуъркингът способства за оборота на бара. Тоест те се допълват ", изяснява Семков.

Фотограф: Велко Ангелов [Дневник] Относно бизнеса за споделените пространства в Пловдив Семков споделя нещо, което и другите в сферата ще потвърдят - не е доходоносен, в случай че разчиташ единствено на него. Достатъчен, с цел да се покрият разноските, само че не и печеливш. За екипа на " Котка и мишка " това не е изключително значимо по този начин или другояче - както този, по този начин и останалите бизнеси (с бара и с къщите за гости) съществуват, с цел да подкрепят медията. Според Семков коуъркингът би бил сполучлив единствено при по-голям потенциал - нещо, което компанията не може да си разреши, тъй като към този момент е " окупирала " дребните къщички, а и главната цел въпреки всичко е да свързва хората, не да ги отдалечава (макар и пространствено).

Интересна е прогнозата, която той рисува за бъдещето на коуъркинга (и не само): " Начинът на работа се трансформира и след 6-7 години една голяма част от хората по света ще работи разнообразни специалности, които няма да са свързани с едно съответно място. Този тренд е обвързван с придвижването на хората. След време е напълно евентуално дори да има споделено живеене, освен споделено пространство. Навиците на хората се трансформират. Това чака и офисите ", обобщава той.

Цените на коуъркинг пространството съгласно притежателите му са едно от главните му преимущества. Най-изгодният и желан вид е месечният абонамент, който коства 168 лева Тази оферта е доста преференциална за започващите компании, които нямат личен офис, и сигурно е по-рентабилно от наемането на апартамент.
2. " Лимакон "

Обичайната миризма на Limacon е тази на мъфини. Тук непрекъснато се готви - толкоз, че минувачите влизат да питат дали това не е кафене. Зеленият цвят е подправката, а човешкото в обслужването - главното.

Фотограф: Велко Ангелов [Дневник] Споделено пространство? Не напълно. " Ние избираме да се назоваваме публично пространство, което дава опция за организирането на събития. " Това споделя единият от създателите на " Лимакон " (Limacon), Иван Бондоков. Макар при стартирането си през 2016 година компанията да извършва единствено коуъркинг функционалност, това се трансформира след към година, когато екипът ѝ схваща, че това не е задоволително. Причината е елементарна: градът към момента не е подготвен. Хората не схващат концепцията на тези места, търсенето не е мощно и " Лимакон " взема решение да се трансформира в публичен център с просветителна задача. " Разбрахме, че същинският жив организъм на Пловдив са интернационалните компании и здравият фамилен бизнес, и взехме решение да обърнем фокуса си върху тях. Създадохме среда, в която те да сътрудничат между тях ", споделя Бондоков. Компанията се ориентира към цялостното обслужване - организира вътрешни фирмени образования (с включена зала и кетъринг), както и външни събития, образования и семинари. " Лимакон " като споделено пространство обаче е единствено част от общо трите марката, които държи компанията. Тя има външен маркетинг отдел за b2b и външен отдел продажби, който оказва помощ в усъвършенстването на процесите на бизнесите.

Фотограф: Дневник Когато приказваме за " Лимакон ", преди всичко идват образованията. Темите за тях са разграничени на две по-големи групи: за меки умения (комуникационни, мотивационни) и професионални (управление на системи и бюджети и маркетинг). За провеждането им екипът кани сътрудници и ги маркетира - това включва проявлението на всичко хубаво (от усмихнати хора до котки), или " резултата Limacon ", както Бондоков го назовава.

Най-известният формат се назовава " Бизнес закуска ". Той се организира всеки месец и презентатори са разнообразни лектори, които дефинират тематиката за диалог. Езикът е неофициален, входът безвъзмезден, а хората - доста. " Най-трудно е да ги накараме да схванат, че на първо място няма нищо ужасно. Искаме да дойдат и да видят. Проблемът е, че те се тормозят, че е както в учебно заведение - някой ще ги уточни и те ще би трябвало да кажат нещо. Затова и постоянно на огромните събития първият ред се цялостни чак най-сетне ", споделя Бондоков. А задачата на екипа е тъкмо противоположната - " в случай че видим, че някой от гостите се е скрил в ъгъла, нашата роля е да отидем да си приказваме с него, няма вид някой да си тръгне, без да е осъществил някакъв тип връзка ", споделя той.

За тази задача оказва помощ фактът, че тук няма обособени зали, а едно огромно и динамично ситуирано пространство с мултимедия. То събира към 100 седящи и се употребява за презентации. В същото време прилежащите пространства с комфортни и зелени диванчета са подобаващи при разпределения по работни групи.

" Лимакон " се готви за амбициозни цели в бъдеще - желае да стане най-разпознаваемото и желано място за фрийлансъри и вечерни формати, дребни събития и фирмени празненства. Другият залог е развиването на инфраструктурата. Една от концепциите на Бондоков да вземем за пример е към Limacon да прикрепи заведение, където да се предлага здравословна храна.

" Споделените пространства би трябвало да се трансформират от елементарни места за услуга в информационни центрове, с цел да може всеки да знае, преди всичко, какви са преимуществата на коуъркинга. И откакто ползата бъде разпален, би било напълно допустимо да се образува една по-развита екосистема в България ", е мнението на Бондоков.

3. " Отсреща "

Фотограф: Велко Ангелов [Дневник] " Отсреща " е неотдавна в фамилията на коуъркингите. През последните четири години мястото е работило по-скоро като арт кътче, на което можеш да се полюбуваш, отпивайки горещи глътки качествено кафе. От началото на лятото обаче нещата са разнообразни - в случай че си пристигнал с сходна цел, домакините са длъжни да те " върнат " и да обяснят новата идея.
Това в действителност никак не е толкоз просто, защото тя напълно не се изчерпва до шерване на пространство. Лицата на " Отсреща " са няколко - умерено място за работа, бар, който обслужва разнообразни събития (само след 18 ч. в делничните дни) и кафене през уикенда. Дом е на разнообразни изложения и събития, клубове и градски начинания. По-цветно е, в сравнение с си мислите. И това не е единствено поради окачените по стената картини.

Още от възпитаник единият от създателите на " Отсреща " - Антон Вълков, си мечтае да отвори лично кафе, което да прилича обичаното на героите в сериала " Приятели " Central Perk. Причината е, че в България рядко се срещат по-разчупени места, които не се изчерпват единствено до сервирането на горещата напитка.

Фотограф: Дневник " Взех импулсивно и прочувствено решение да се върна в Пловдив, откакто години работих като съветник в София. Бях прекомерно решен да основа нещо мое и да развъртвам бизнес. Заедно с Христо Петров, първия ми съучастник, и сестра ми взехме решение да развием концепцията за заведението и я надградихме с това да бъде като място, на което не си просто един неопределен клиент. Искахме да има детайл на общественост ", споделя той. А концепцията за събитията идва от философията, че самичък би трябвало да създадеш това, което ти липсва. " Исках да се случват разнообразни неща, които на нас са ни забавни, а не да чакаме някой различен да ги провежда ", споделя Вълков.

Въпреки че мястото дава късмет на сходни хрумвания едвам от началото на лятото, в календара на " Отсреща " към този момент са влезнали разнообразни изложения и събития (в шпации от две-три седмици) до края на годината. Някои към този момент се движат по стратегия - по този начин да вземем за пример всеки вторник в продължение на към този момент две години в " Отсреща " се събират членовете на клуба " Фото Свят ", а в четвъртък се организират забавни за представителките на нежния пол полемики. Редовни срещи тук си вършат и велосипедистите в града, както и създатели на литературни творби.

" Искаме да се случват доста неща. Засега сме давали късмет на всевъзможни хрумвания - провеждали са се публични полемики, работили сме с градски организации, които разискват разнообразни начинания (примерно срещу замърсяването на въздуха), прожектирали сме и филми. Много е значимо физическото пространство да бъде съчетано с стратегия. Едно е да конструираш доста зали, само че без да мислиш за хората в тях, и напълно друго е в тях да има някакво събитие, на което да се съберат да си приказват. Това е нещото, което липсва на града ", споделя Вълков.

Още като влезеш в " Отсреща ", забелязваш, че е едно по-особено и по-креативно кътче, което бяга от строгата офис среда. Вероятно това е и повода тук да идват най-вече креативен натури. Според наблюденията на Вълков най-честите гости са хора, които работят в областта на дизайна (включително в IT сектора), фотографията и архитектурата.

Една от отличителните страни на мястото е, че няма обособени зали. Голямо предизвикателство за един коуъркинг. Решението към този момент е в тишината, която всеки се стреми да съблюдава, с цел да бъде реализирано успокоение. Липсата на стени обаче не е наложително някакъв минус - даже в противен случай, разрешава по-голяма интеграция и пълностоен контакт с другите.

Освен това всички мебели могат да се местят в унисон с потребностите на посетителите. В бъдещите проекти на съдружниците обаче е проникнала концепцията за обособяване на две обособени зали - една за събития и другата за работа, само че това изисква въпреки всичко забележителна инвестиция.

" В идеалния вид пространството би трябвало да е нещо като център, където има и кафе, и зала за събития, и коуъринг - т.е. ще е разграничено на шумна и тиха част ", обобщава Вълков.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР