Една от първите граждански организации в България, Фондация “Карин дом“,

...
Една от първите граждански организации в България, Фондация “Карин дом“,
Коментари Харесай

Фондация Карин дом, с национална кръгла маса за приобщаващото образование

Една от първите цивилен организации в България, Фондация “Карин дом “, провежда кръгла маса: “Адресиране на рекомендации за смяна на политики за приобщаващо обучение “. Тя ще се организира на 4 юли в Хотел КООП, София, от 13.00 до 15.30 часа.

Дългогодишният опит на Карин дом е в региона на лечението и рехабилитацията, ранна намеса и интеграция на деца със специфични потребности. В поддръжка на приобщаващото обучение, Карин дом организира и профилирани образования за експерти, родители и организации в областта на работа с деца, работи в посока смяна на настройки и покровителство.

Около кръглата маса и в името на децата, ще се срещнат и обединят напъните си институции, експерти, родители и цивилен организации. В срещата ще се включат представители на Карин дом с съответни оферти и рекомендации в поддръжка на образованието на децата със специфични потребности.

В полемиката ще се включат представители на: МТСП (Министерство на труда и обществената политика), РЦПППО-София (Регионален център за поддръжка на процеса на приобщаващото образование), ЦСОП “Едуард Сеген " -София (Център за специфична просветителна поддръжка " Едуард Сеген " ), представител на Нов Български Университет и съветник по РДИ (Ранна детска интервенция) на УНИЦЕФ, Асоциация Родители, Национална мрежа за децата, Софийски Университет, Фонд Активни жители, Детска Градина “Иглика “, гр. Варна, родители на деца със специфични потребности. Специална покана е отправена към Министерство на Образованието на Науката. 

Форумът е част от самодейностите и дългогодишните старания на Карин дом за смяна на политиките за деца със специфични потребности в България и покровителство за техните права за достъп до обучение. 

Форумът ще открие: Борислава Черкезова, изпълнителен шеф на Фондация Карин дом, с презентации ще се включат представителите на Карин дом:  Николета Йончева, доктор по логопедия, Женислава Сапунджиева, шеф " Услуги за деца и фамилии “, Бистра Бончева, административен шеф на Фондация Карин дом и обществен служащ.

Карин дом е гражданска организация, учредена преди 26г. от потомствения посланик и човеколюбец Иван Станчов. Още от своето учредяване, Карин дом има качествено нов метод към децата със специфични потребности и техните фамилии. През 1996г. първите деца постъпват в центъра, а част от родителите по-късно основават първите наставнически организации във Варна.

В момента Карин дом посреща повече от 300 деца годишно от цялата страна, на които дава професионална терапия с логопед, психолог, физиотерапевт и други Освен че поддържа децата и техните фамилии посредством терапия и обществени услуги, Карин дом се стреми и към промени в политиките за деца на национално равнище, смяна на настройките и приобщаващите практики за децата със специфични потребности у нас. 

На срещата Карин дом ще показа и сполучливи практики от приобщаващото обучение и политики на Исландия и тяхното законодателство. Ще предложи съответни рекомендации и стъпки за смяна на база опита и съвещания с разнообразни организации, работещи с деца, родители и експерти в сферата.

 

 
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР