Една от отличителните характеристики през последните няколко години както на

...
Една от отличителните характеристики през последните няколко години както на
Коментари Харесай

Снимката, която може да промени Близкия изток

Една от отличителните характерности през последните няколко години както на Близкия изток като цяло, по този начин и в границите на сунитското пространство в района, бе съперничеството сред Турция и Обединените арабски емирства (ОАЕ). И до ден сегашен двете страни имат редица дълбоки разлики, главните от които концептуални и от идеологическо естество.

По отношение на концептуалните разлики, това бе противоборство сред монархическите авторитаризми, застъпващи се за статуквото в Близкия изток, и електоралните авторитаризми, представляващи желанието за смяна. Първите се въплъщават от рестриктивните режими на ОАЕ и Саудитска Арабия; вторите - от Турция, Катар и " Мюсюлмански братства ", които гледаха на Арабската пролет като на опция за политическа агресия, а не като на риск за тяхната сигурност.

И двата лагера експлоатираха сунитския ислям, въпреки и разнообразни негови посоки. С основната разлика, че в случай че Абу Даби и Риад използваха религията, с цел да запазят въпросното статукво, то Турция и стоящите до нея сили използваха исляма, с цел да трансформират властовата констелацията и метода, по който обществото можеше да й въздейства.

Но с изключение на в дихотомията статукво - смяна, двата модела имаха и друга основна разлика: Емиратите и Риад подкрепяха и експортираха подобен вид ислям, който се субординира на светските управляващи (отново от властнически характер). Класически образец на тази политика се виждаше в поддръжката на мадхали-салафитите в Либия за Халифа Хафтар. Това, несъмнено, е доста друго от ролята на Саудитска Арабия, която Кралството изиграва при идеологическото образуване на талибаните в Пакистан и Афганистан, " цапайки " техния деобандизъм с уахабизъм. За съпоставяне, ислямът, който пропагандираха Турция, Катар и " Мюсюлмански братства ", по-скоро се опитваше да оправдава религиозното като съществена обществена и политическа норма на публичния порядък.

Има и различен метод, по който може да се показа разликата, по който тези два лагера използваха исляма. Риад и Абу Даби се позоваваха на религията, с цел да " завържат " масите и да " отвържат " властта. Анкара, тъкмо противоположното, с цел да " отвърже " масите и да " завърже " властта. Оттук и честата далавера на ислямизма на Турция, обичащ да пояснява проявленията си и като имащи демократично измерение.

Когато през днешния ден се повдигат въпроси от сорта на тези за какво страни от Запада поддържат в действителност дейни връзки, в това число и оръжейно-търговски, със мощно властническите столици на Персийския залив, същинският отговор не може да се " побере " единствено до смисъла на петрола, притежаван от Саудитска Арабия и ОАЕ (природните запаси на тези страни от ден на ден отиват към Азия). Всъщност Риад и Абу Даби са желани като сътрудник, изключително на фона на прогресивно влошаващите се връзките през последните години сред Съединени американски щати и Турция, както и сред Европейски Съюз и Турция, точно поради това, че тези две арабски столици въплъщаваха импулса за статукво и секуларизъм в Близкия Изток (и за разлика от Египет, имаха финансовия запас да финансират подобен вид политика). Въпреки известните вярвания, особени тези, които са ангажирани с избрани пропагандни центрове, враждебни на Запада, доминантната настройка в последния приема секуларизма и статуквото като работещата вероятност, когато става за личните му ползи в този вулканичен и изменчив район. В тази равносметка последните два образеца са свързани със Съединени американски щати по времето на Доналд Тръмп и с Франция на Еманюел Макрон, само че в нея има и едно огромно изключение. Става дума за най-малко единия от двата мандата на Барак Обама, по време на който Вашингтон бе с влошени връзки освен с електоралния ислям на Турция, само че и с властническия подобен на Саудитска Арабия.

Налице е и друга причина, заради която през последните години западните страни бяха подготвени да си затварят очите за някои явни несполуки на сунитските монархии по отношение на цивилизования порядък: Риад и ОАЕ постоянно са били евентуален финансов донор, какъвто Турция не е. Именно тук не би трябвало да забравяме, че когато престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман бе изпаднал , бидейки бойкотиран в това число от американския Конгрес, то Доналд Тръмп бе основен за излизането на саудитския принц от тази изолираност.

Но когато става дума за напрежението сред Абу Даби и Анкара, въпреки то да бе непрекъснато, в него въпреки всичко имаше два остри пика: опитът за прелом в Турция през 2016-та година, за който Анкара упрекна Емиратите, и протестът на Катар от арабските страни от Персийския залив през 2017-та година.

Затова, когато оня ден престолонаследникът на Абу Даби Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян посети Анкара, с цел да се срещне с турския президент Реджеп Таийп Ердоган, то това несъмнено бе значим миг, чиито последствия касаят не просто двустранните връзки на въпросните страни, а и въобще района.

С оглед на това, че от началото на годината турската лира загуби повече от 40% от цената си, тъй че един $ стартира да се обменя за малко над тринадесет лири, новината, че ОАЕ ще сътвори фонд за вложения на стойност 10 милиарда $, както и тази, че турската и емиратската централни банки водят договаряния за подписване на суап съглашение, би трябвало да се отразят удобно на валутата на югоизточната ни съседка.

И при все, че стопанската система е една от главните аргументи за посоката на турската дипломация в последното време, то тук не става дума единствено за пари.

Всъщност за Турция Емиратите се намират доста по-близо, в сравнение с това би предположил погледът върху географската картата.

На Запад от Турция, в Източното Средиземноморие, Абу Даби разви връзките си с двата съществени дразнителя на Анкара - Франция (с която Емиратите правят взаимни бойни учения) и Гърция (с която Абу Даби подписа в края на предходната година стратегическо партньорство с акцент съдействие в сигурността). Заедно с Париж и Атина, Абу Даби взе участие в Източносредиземноморския газов конгрес.

На юг от Турция ОАЕ, като се изключи че поддържаше кюрдите в Северна Сирия против турските постоянни сили и проксита, си възвърне и връзките с Башар ал-Асад.

Още по-надолу в същата посока, ОАЕ лидира процеса на възстановяване на връзките на арабските страни с Израел.

Отново на юг от Турция, само че този път в посока Ирак, сунитската квота, стояща близо до Риад и Абу Даби, се показа доста по-добре на последните парламентарни избори в страната, в сравнение с това направиха сунитите, близки до Анкара.

А на изток от Турция, Иран организира договаряния с ОАЕ за разведряване на двустранните им връзки (онзи ден заместник-министърът на външните работи на ислямската република Али Багери Кани бе в Дубай, където беседва с Ануар Гаргаш, дипломатическият консултант към президента на ОАЕ).

В Емиратите се намира и турският под земята необут Седат Пекер, който насочи редица обвинявания против хора със съществени позиции в изпълнителната власт на Турция (и изключително против министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу). Преустановяването на обществената интензивност на Седат Пекер също е от интерес за Анкара.

Но и Емиратите имат своите аргументи да търсят възстановяване на връзките си с Турция.

Преди всичко става дума за най-явния отговор на Абу Даби по отношение на политиката на Риад за преустановяването на протеста на Катар, (нещо, което управляващите в ОАЕ считаха за преждевременно). А последното е образец в посока на това, че колкото повече се усилва луфтът сред Саудитска Арабия и ОАЕ, толкоз повече Емиратите са склонни понижават разликите си с Иран, Израел и Турция (особено след пробива в връзките сред Абу Даби и Тел Авив, различен подобен, касаещ турската столица, ще обезпечи още по-голямо дипломатическо преимущество на Емиратите пред Саудитска Арабия).

Случи ли се такова доближаване сред ОАЕ и Турция, това може да докара до понижаване на честотата на противоборството сред тях (в Сомалия и Либия, където то е най-ясно изразено), до преосмисляне на ползите им (в Судан, където Турция и Емиратите са усещат на страната на загубилите; първата, след преврата против Омар ал-Башир; вторите, след връщането на власт на министър-председателя на страната Абдала Хамдок) или непосредствено до съвпадане на ползите им (в подтекста на спора в Етиопия сред силите на Тиграй и държавните такива на Абий Ахмед).

Така или другояче, не са доста фотографиите, които могат да трансформират районните констелации. Снимката на Реджеп Таийп Ердоган с Мохамед бин Зайед пред президентския замък в Анкара обаче е една от тези.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР