Една от основните състезателки на Марица – Нася Димитрова даде

...
Една от основните състезателки на Марица – Нася Димитрова даде
Коментари Харесай

Нася Димитрова: Марица направи страшно мно

Една от главните състезателки на Марица – Нася Димитрова даде особено изявление за предаването „ Златният гейм “ по Диема Спорт. За четвъртата поредна купа, която е към този момент единствено на една ръка разстояние, за националния тим и по още доста тематики приказва високата 187 см волейболистка, която играе на поста централен блокировач.

Къде мислиш, че може да се окаже ключа в тези мачове и може ли да бъде мощната страна на Марица - играта в центъра, игра на която ти си представител?

Силната страна и като цяло композиция на тима е когато играем доста сплотено като колектив и когато не се поддадем на страстите.. Ние си знаем какво ни следва, страсти, които допускаме, че могат да ни окажат неприятно въздействие и ние да ги пренебрегваме по всевъзможен метод и да успеем да се съсредоточим до края на мача, и да дадем най-хубавото от себе си.

Къде са слабите и мощните страни на Левски?

Ние си ги знаем най-добре кои са им слабите и мощните страни. Ще се възползваме оптимално от всяка обстановка, от всяко тяхно едва място и ще гледаме да създадем по този начин, че всяка тяхна, мощна страна да бъде преодоляна.

Със сигурност против Левски ще бъдеш в допълнение стимулирана за изява. Пристигна в Марица точно от Левски, откакто от Марица ти подадоха ръка в един доста сложен миг. Какви са сантиментите?

Относно това дали има някаква завист, непокътната в мен, по отношение на Левски... първо, аз съм експерт и всяко нещо остава зад моя тил. Това за мен е опит, който ще ми служи доста добре за напред. Не виждам с неприятни усеща на Левски, тъй като това е тим, който на мен ми е дал доста огромни основи. И макар обстановката, която беше станала преди две години, отново споделям, това е нещо, което на мен ще ми остане като обеца на ухото, с цел да знам по какъв начин да подхващам такива обстановки за напред.

Успя ли към този момент да се отблагодариш на Марица за тази подадена ръка или занапред благодарностите ще не престават?

На Марица надали в миналото ще мога да се отблагодаря, тъй като това е тим и клуб, който направи ужасно доста за мен. И естествено, аз ще дам доста за мен, по този начин както и те доста за мен. Като цяло, цяло това е тим, който ужасно доста се държи за своите девойки - да се усещат добре и да се усещат удобно, да одобряват обстоятелството, че волейбола не е единствено работа и нещо, което би трябвало да свършат или просто ангажимент. А като цяло, че това е една игра, която би трябвало да играем с доста обич и любов.

След две години на тотална доминация на Марица, може ли и би трябвало ли Марица да бъде положителният образец, който останалите клубове да следват, с цел да се развива женски клубен волейбол у нас?

Не недооценявам другите тимове, за кой може да бъде образец по какъв начин да се гради тим и клуб. Всеки тим си има своите обичаи и всеки тим си отстоява на тях. Марица е клуб, който държи доста на своите подрастващи и залагат доста на тях. Въпреки че женският ни тим е събран от девойки, които не са израстнали в Марица, или множеството не са израстнали в Марица. Но това е единствено, тъй като Марица цели да играе в Шампионската лига, да покаже най-хубавото като цяло в чужбина, обвързвано с България и по тази причина се притеглят фрагменти, които не са от самия тим.

Кой знае, може би след време деца от школата на Марица ще бъдат съществена част от женския отбор?

Надявам се, дай Боже! И освен Марица, а всеки различен като Левски и ЦСКА, които в действителност са водещи фигури. Ето, в този момент Берое и Казанлък, всички да покажат едно положително лице, освен в България, а и в чужбина.

Със сигурност може би Марица може да бъде образец от позиция на организацията и на атмосферата в клуба?

Факт е, че Марица прави доста за самите девойки и за треньорския щаб. Много влагат и го вършат със страхотна пристрастеност. И това си проличава! Личи си, че тимът върви напред и нагоре. Фактът, че влезнахме в ШЛ е.. по какъв начин да го кажа, още по-голям образец за това, което Марица прави и се надявам следващата година, живот и здраве, Марица да е още по напред.

Какво не доближи за първа победа в ШЛ? Опит ли?

Може би опит, да, в избрани моменти може би всички видяха, че Марица може да се опълчи на най-големите тимове. Макар, че забавното беше, че против сръбкините играхме - по какъв начин да кажа, не страхливо, а изнервено. И ние сами не знаехме за какво се получи този факт.. Искахме всичко да се получава непременно. Това може би ни изигра неприятна смешка, само че в Пловдив, когато играхме против Полице, полския тим.. направихме едиин страховит мач и имахме огромен малшанс, с цел да не го затворим мача в четири или пет гейма. Просто опит..

И в случай че имахте опция да преиграете някой мач от ШЛ, този с Хемик ли щеше да бъде?

Аз бих преиграла всичките мачове отначало, тъй като персоналното ми мнение е, че през този сезон аз направих доста неприятно показване, в случай че мога да направя оценка за себе си. Не демонстрирах това лице, което кардинално е Нася Димитрова, само че отново споделям, това, го одобрявам като опит, който ще ми послужи за създаване на моята персона, темперамент и игра за напред.

Преди година след домакинския мач с Бусто Арсицио в Колодрума, когато се събраха 4000 фенове, загатна, че е доста прелестно да се играе и на клубно равнище пред цялостни трибуни у нас. Сега, какви са усещанията след достигането на по този начин жадуваната групова фаза на ШЛ?

Това е единствената мотивация на един играч, да дава всичко от себе си и да работи доста крепко. Защото да излезнеш в залата и да видиш какъв брой доста хора са пристигнали да викат за теб и да те поддържат, и безусловно да си оставят гласа в залата, това е просто неповторимо възприятие и огромна отговорност за всяка една от нас в игрището - да вършим всичко допустимо, да се борим за всяка точка, за всеки гейм и мачът да бъде в наша изгода.

Клубният сезон напълно скоро завършва, само че следва този с националния тим. И пред България следва мъчно лято, което ще приключи със Световното състезание в Япония, кулминационната точка на сезона. Отборът ще бъде воден от нов селекционер, индивидът, с който имаш опция да работиш в клубния си отбор - Иван Петков. Какви са ти упованията?

Определено, ще е сложна година, като всяка за националния тим. Надявам се всички девойки, които дойдат в националния тим, да са здрави. Това е най-важното, с цел да можем да успеем за напред през лятото и с цел да покажем най-хубавото от себе си. Ще бъде доста тежко лято и доста отговорно, изключително отговорно в края на лятото, когато имаме международно състезание, на което би трябвало да се представим по най-хубавия метод и би трябвало да гоним оптималното във всеки мач, с цел да може да победим. Дай Боже да стане!

Като цяло, с Иван Петков, по отношение на неговата работа, той е доста стимулиран треньор. Той е треньор, който залага на много-много здрава работа и имам вяра, че националният тим ще се оправи доста добре с.... неговия метод на работа. Целият щаб, който ще подбере несъмнено мисля, че ще бъде страховит и ще бъде потребен за всяка една от нас, в разнообразни детайли или като цяло, психически

До какъв брой ще ви помогне и това, че в клубния отбор играете дружно с разпределителката Лора Китипова, която е съществена разпределителка и в националния тим? Очаква се синхронът ви в Марица да се придвижи и на национално равнище..

С Лора и към нашата игра има доста какво да се желае към момента, тъй като към момента се сработваме и се нагаждаме. Мисля, че се видя в някои мачове не ни се получават, а други се получаваха. Правим забавно краче с две ръце изпод, което доста се надяваме да усъвършенстваме и да стане някаква изненада в нашата игра. Надявам се да покажем едно положително, хубаво лице на българския народен тим.

Тоест едно от провокациите през лятото е синхронът " Димитрова - Китипова " да бъде на още по-добро равнище?

И освен! Като цяло, с всички състезателки, тъй като всяка една в тима вътре е плюс. Всяка една в тима би трябвало да даде всичко от себе си и всяка една би трябвало да помогне с каквото може, с цел да покажем най-хубавото.

В първото си изявление като народен селекционер за " Златния гейм " Иван Петков съобщи, че България би трябвало да се класира за шампионата Гран При от идващия сезон. Твоите упования и цели? Къде е мястото на България на картата на международния волейбол?

Мястото на България сигурно е измежду най-хубавите, тъй като имаме доста положителни фрагменти. Повечето фрагменти са отвън чужбина. Надявам се да покажем това и да влезнем там, където е нашето място. И тези, които идват след нас, да дадат още повече, с цел да бъдат още по-напред в класиранията и другите шампионати. През тази година наложително би трябвало да се класираме за Гран При, тъй като през предходната година бе страховит малшанс. Особено в БЪлгария, когато загубихме против германките. Ще дадем всичко от себе си, с цел да се класираме и да продължим по напред.

Доста си привързана към всичко българско и родно, много си привързана към традициите и фамилията. Разкажи ни малко повече за тази твоя хубава, патриотична линия.

Всичко стартира от майка ми и татко ми, нееднократно съм го казвала пред публицисти, че ние сме закърмени с националните обичаи от баба и дядо и от предците ни. Просто, това няма по какъв начин да не го носиш със себе си, тъй като с цел да си един същински българин, това би трябвало да го чувстваш напълно. И това, че майка ми ми е давала опция да се докосна до националното пеене е огромна чест и привилегия за мен - да съм била част от това прелестно изкуство. И фактът, че татко ми също е бил музикант, ме прави горда от моите родители.

Къде са допирните точки сред националното творчество и волейбола?

Да речем, че националното творчество ми припомня доста за историята на България и това още повече ме стимулира, като знам България през какви премеждия е минала. И може би, когато играя в националния тим, това е една от аргументите моята мотивация да бъде толкоз огромна, просто тъй като България би трябвало постоянно да бъде на върха и ние би трябвало да я представяме по най-хубавия метод. Фактът, че играя в този момент волейбол е поради татко ми, който също е играл преди. И той реши, че би трябвало да се занимавам с нещо друго от това, което са правили с майка ми.

За какво мечтае през днешния ден Нася Димитрова?

Може би за един по-добър свят. В смисъл, всеки мечтае за нещо за себе си, а аз като цяло бленувам за една спокойна България, в която да можем да гледаме децата си в страната, а не в чужбина. Просто, една мирна и спокойна страна, която - по какъв начин да кажа, да подбера точните думи, да дава нужния уют на хората, да се усещат в личната си кожа и в личния си дом, прелестно.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР