Една от основните грешки на начинаещите стопани на декоративни зайчета

...
Една от основните грешки на начинаещите стопани на декоративни зайчета
Коментари Харесай

Чести грешки при отглеждането на декоративно зайче

Една от главните неточности на начинаещите стопани на декоративни зайчета е това, че действително не са осведомени с главните грижи за здравето на новите си домашни любимци.

Съществуват доста разнообразни породи декоративни зайчета и всички те си имат своите особености. Като цяло обаче грижите за зайчетата не се разграничават и е значимо да спазвате просто някои съществени правила, защото в противоположен случай те могат да се разболеят.

Ето кои са най-често допусканите неточности при развъждането на декоративно зайче.

1. Прекалено дребна клетка

Те са доста дейни животни и е неверно да ги държите в дребни кафези. В идеалния си вид им би трябвало пространство с величина 1х1 метър или пък свободна зона, в случай че живеете в дом.

2. Хлъзгава повърхнина на пода в клетката

Декоративните зайчета нямат възглавнички на лапите, а единствено четина. Именно по тази причина всяка една хлъзгава повърхнина си е същинско тестване за тях. Постоянно живеене в сходно пространство може да докара до проблеми със ставите, навяхвания и други.

Ако декоративното зайче живее в клетка, тогава можете да минете пода няколко пъти с шкурка. В случай че го пускате да се разхожда свободно в жилището, тогава е значимо да имате килими на местата, където любимеца ви се разхожда.

3. Използването на гранулиран пълнител, вестник или хартия

 Декоративно зайче

В този случай лапите на декоративното зайче ще се намират в непрекъснато съприкосновение с техните фекалии, което може да докара до възпалени мазоли по петите. Освен това те попиват цялата урина, само че и дружно с това боята, която се употребява при вестниците е токсична и може да докара до отравяне.

4. Използването на решетка на пода

Това е рисково за лапите на декоративното зайче, защото може да се получи пододерматит в резултат на непрекъснатото търкане на лапите върху решетката. Освен това е допустимо да се получат навяхвания на лапичката.

5. Хранене единствено със зърнена примес

Постоянното хранене на зайчето с такава храна може да докара до хронични болести, започвайки от диария или запек. Вследствие на постоянното хранене единствено със зърнени храни може да се развие затлъстяване на вътрешните органи, което е доста рисково положение за любимците. Не по-малко значим е и обстоятелството, че това води до проблеми със зъбите.

6. Липса на сено

Декоративното зайче би трябвало да има непрекъснат достъп до свежо сено, защото по този начин се обезпечава вярната работа на храносмилателната система и по този метод животното се грижи за зъбите си.

7. Неудобни поилки

 Отглеждане на декоративно зайче

Удължените модели, които наподобяват на кранче, се замърсяват доста бързо и стават разплодник на разнообразни бактерии, които могат да доведат до здравословни проблеми при декоративното зайче. По-добре е да сложите на любимеца си купичка, защото това е по-хигиенично.

8. Единично наличие

Декоративните зайчета са обществени животни и обичат да имат компания. Именно по тази причина е значимо да си имат приятелка, само че преди да сложите любимците си в една клетка е значимо те да бъдат кастрирани.

9. Липса на къщурка

Тези животни обичат да се крият. Това е инстинкт и е присъщо за всички породи зайци, в това число за декоративните. Ако не се погрижите за това, тогава любимецът ви може да стане освен свенлив, само че и уплашен. В резултат на това могат да се предизвикат разнообразни болести, в това число и хронични.

10. Неправилна хигиена

Важно е да се грижите за чистотата в клетката, защото в противоположен случай тя ще се трансформира в разплодник на голям брой бактерии. Това от своя страна може да докара до разнообразни здравословни проблеми при декоративното зайче.

Ако спазвате тези лесни и елементарни препоръки за развъждането на декоративно зайче, няма да имате никакви проблеми. Грижите за декоративното зайче са същински наслаждение, както за дребните, по този начин и за огромните. Важното е единствено да можете да им осигурите положителни условия, с цел да са постоянно здрави и игриви.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР