Една от общо 15-те реплики на космонавтския костюм, с който

...
Една от общо 15-те реплики на космонавтския костюм, с който
Коментари Харесай

Показват една от репликите на костюма на Нийл Армстронг, с който стъпва на Луната

Една от общо 15-те реплики на космонавтския костюм, с който Нийл Армстронг стъпва на Луната, ще бъде изложена до 24 март в " Музейко ", оповестиха уредниците.

 Виж още

По думите им репликата е единствената, която идва в Европа - след нейния престой в Природо-историческия музей във Виена (Vienna Natural History Museum).

Изложбата е във връзка 50-годишния празник от триумфа на задача " Аполо 11 " и Нийл Армстронг - първият човек, прекрачил в различен свят.

Националният музей по въздухоплаване и аеронавтика (NASM) към Смитсониевия институт в Съединени американски щати, който съхранява истинския костюм на Армстронг (с номер А-7L), основава 15 лимитирани реплики на оборудването. Новите технологии разрешават през днешния ден тя да бъде мултиплицирана благодарение на 3D-сканиране.

На 20 юли 1969 година човешки крайник за първи път стъпва на Луната. На този ден командирът на кораба " Аполо 11 " Нийл Армстронг стъпва на повърхността на естествения сателит на Земята. Заедно с него в кораба пътуват още водачите Майкъл Колинс и Едуин Олдрин. Те изхвърчат от Кейп Кенеди на 16 юли 1969 година и стигат до задачата четири дни по-късно.

Събитието се следи по малкия екран от към 530 милиона души. Те чуват и описа на Армстронг за случилото се.

На мястото е оставена паметна плоча от неръждаема стомана с гравиран надпис: " Тук хора от планетата Земя за първи път стъпиха на Луната. Юли 1969 година след Христа. Ние дойдохме с мир от името на цялото Човечество " и с подписите на Армстронг, Олдрин, Колинс и президента на Съединени американски щати Ричард Никсън.

Програмата коства 25 милиарда $ и се случва с помощта на 400 000 души, които работят за нея в продължение на години, с цел да може индивидът да покори Луната.

Астронавтите от " Аполо 11 " се свръщат на Земята на 24 юли Посрещнати са като герои. Оттогава общо 12 души са стъпвали по повърхността на Луната.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР