Една от най-запомнящите се икони е тази за запазване на

...
Една от най-запомнящите се икони е тази за запазване на
Коментари Харесай

Тези важни индустрии все още използват привидно мъртвите дискети

Една от най-запомнящите се икони е тази за опазване на файл или документ. На нея е изобразена дискета. Не беше чак толкоз от дълго време, когато записвахме документите си на такива носители. 

В следствие на тяхно място се появиха компактдисковете, които пък бяха сменени от флашките, а най-после видяхме и облачно предпазване. 

Един от най-разпространените типове дискети беше 3.5-инчовата. В различен материал ще разгледаме за какво в действителност тя не е тъкмо дискета. Все отново съдържа 1.44 мегабайта памет. Въпреки този дребен размер, те към момента оферират някои преимущества. 

Както споделя Том Перски, президент на floppydisk.com, в изявление за NPR през 2022 година:

Флопи дисковете са извънредно постоянни, извънредно добре разбрани, не могат да бъдат хакнати и правят необикновено добра работа за доста дребни части данни.

Точно по тази причина Перски, който продава дискети, към момента има сполучлив бизнес. В края на краищата, в този момент не е като преди 20 години, когато можеше да се отбиеш до локалния магазин и да си купиш 50 дискети. В наши дни те са несъмнено по-нишови. Въпреки че доста компютърни запалянковци към момента си играят със остарялата техника, той ги продава и на някои изненадващо значими купувачи.

Къде към момента се употребяват флопи дискове?

Сред тези значими купувачи са някои от най-силните играчи в авиоиндустрията. British Airways, да вземем за пример, употребява дискети в някои от своите самолети Boeing 747. 

Много от тези самолети са издигнати преди повече от двадесет години, когато флопи дисковете към момента са били главен метод за предпазване на цифрови носители. Навигационните данни елементарно се придвижват от един аероплан в различен благодарение на дискети. 

Тъй като някои от тези самолети към момента съществуват, потребността от носители, съвместими с техния хардуер, също е налице.

Същите причини стоят зад продължаващото потребление на дискети в други промишлености, в това число в медицинския бранш. Системите, които разчитат на дискети за електронно запазване на пациентски досиета и други значими медицински данни, към момента се употребяват по целия свят. До 2015 година норвежкото държавно управление даже дава на лекарите си всеки месец по една дискета за предпазване на данни.

Някои компании за бродерия също към момента употребяват тази технология, както и някои промишлености, в които се употребяват фотоапарати Sony Mavica, които разчитат на дискети по същия метод, по който актуалните цифрови фотоапарати употребяват microSD карти. Може би даже сте теглили пари в брой от банкомат, който към момента употребява не толкоз модерната технология.

Дните на флопито обаче в действителност са преброени

Макар да е изненадващо, че дискетите към момента се употребяват в някои огромни промишлености, не очаквайте те да съществуват постоянно. Самолетите Боинг 747 са издигнати по времето, когато флопидисковете са властвали, и в този момент последователно се извеждат от приложимост и се заменят с по-нови флотилии, които, несъмнено, употребяват по-нови технологии.

По същия метод здравната промишленост също се стреми да настигне 21-ви век. Докато Норвегия не се тормози да дава на лекарите си ежемесечно дискети, тя също по този начин ги принуждава да преминат към по-нов програмен продукт – без значение дали желаят или не.

Дори нуклеарните сили на Съединените щати последователно се отхвърлят от дискетите. 

Точно по този начин – най-големият и най-разрушителен боеприпас от нуклеарни оръжия в света разчита на компютърни системи от 70-те години на предишния век, които употребяват 8-инчови дискети.

Правителството би трябвало да изразходва милиарди долари годишно, с цел да поддържа остарялата система. Част от тези разноски се дължат на обстоятелството, че нужните аварийни елементи към този момент не съществуват. Заради тези високи разноски Министерството на защитата в последна сметка призна, че е пристигнало времето да се актуализира технологията, виновна за най-мощните оръжия на земята.

Тъй като по-старите компютри, които към момента се употребяват в някои изненадващо значими браншове, се скапват и се заменят с по-нови, по-модерни системи, е ясно, че дните на дискетата са преброени. 

Въпрос на време е тя да съществува единствено като онази дребна икона за запаметяване в горната част на лентата с принадлежности.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР