Една от най-забележителните тенденции в Азия през последното десетилетие е

...
Една от най-забележителните тенденции в Азия през последното десетилетие е
Коментари Харесай

Азиатската следа на Джак Ма и идва ли краят на инвестиционния подем в Китай

Една от най-забележителните трендове в Азия през последното десетилетие е голямото повишаване на вложенията от китайски компании като Baidu, Alibaba, Tencent и доста други, написа Forbes в собствен разбор, обръщайки особено внимание на милиардерът Джак Ма.

Гореизброените компании, в това число Alibaba на Ма, търпят спад на акциите вкъщи като в това време залагат на съществени вложения в електронната търговия и развиване в обществените мрежи.
 Джак Ма забогатя с $2 милиарда след рекордната санкция за Alibaba
Джак Ма забогатя с $2 милиарда след рекордната санкция за Alibaba

Китай наложи рекордна санкция от $2,8 милиарда на Alibaba за корист с монопол

Много от азиатските компании към този момент са се трансформирали в т.нар.еднорози. Типични образци са Gojek, Tokopedia и Paytm

Със сигурност обаче би трябвало да си зададем един въпрос. С изгубването на Джак Ма от публичния живот, предизвикано от очевидното противоречие на китайската страна с неговия жанр на работа и най-много от възхода на Ant Group като мощен съперник на по-архаичната държавна банкова система, идва ли краят на повишаването на вложенията в района от страна на огромните софтуерни компании в Китай?

По-строгото контролиране и надзор в домашни условия сигурно ще принудят доста от тях да се концентрират върху външния пазар

През 2016 година по време на срещата на водачите на Г-20 в родния град на Джак Ма - Хангжу, китайските управляващи го представяха пред задгранични водачи и бизнес делегации като знак на възходящото софтуерно превъзходство на Китай. Тогава беше неговият пик, а вложенията му в софтуерния бранш сигурно позиционирапа китайския капитализъм в по-благоприятна светлина, надалеч от имиджа и репутацията на държавните предприятия, ръководени от комунистическата партия.
 Проблемите на Джак Ма с властта засенчиха положителните резултати на Alibaba
Проблемите на Джак Ма с властта засенчиха положителните резултати на Alibaba

За дълготрайните вложители проблемите с регулаторите ще са единствено звук, споделя анализатор

От 2014 година насам Пекин е вложил към 29 милиарда $ в инфраструктурни планове в Югоизточна Азия

През същия интервал Alibaba е вложила към 4 милиарда $ в започващата компания за електронна търговия Lazada в Индонезия и още 1 милиарда $ в Tokopedia. Основателите на доста софтуерни стартъпи в Китай считат Джак Ма за натурален модел за подражателство и стартират да му подражават.

Какво се случва през днешния ден с Alibaba и с останалите софтуерни компании в Китай?

Очевидно е, че китайските регулатори преглеждат възхода на Ant Group като значителен риск за банковата система и в този ред на мисли би трябвало да се прегледат неотдавнашните старания за ограничение на нейното въздействие и интервенции. Това сигурно значи, че упоритостите на Джак Ма, свързани с Ant Group и служещи като финансов гръбнак на разпростиращата се световна империя на Alibaba, към този момент са блокирани.
 Джак Ма се появи обществено за първи път от няколко месеца насам
Джак Ма се появи обществено за първи път от няколко месеца насам

Според медийни източноци той стои надалеч от публични прояви

Съперниците на Ма ще научат значими уроци от изгубването му от публичния живот. За тях това е сигурен сигнал, че би трябвало да бъдат доста по-предпазливи във връзка с метода, по който работят в Китай. И може би най-важното - постоянно би трябвало да преценяват бизнеса си с страната.

Днес главната спънка за азиатските бизнесмени и вложители, които са принудени да влагат от ден на ден зад граница, е намирането на различни източници на рисков и начален капитал.
 Предсказват комплицирани времена за Китай
Предсказват комплицирани времена за Китай

Причина за проблемите в близко бъдеще ще бъде резултатът на високата база

Дори в случай че софтуерните компании съумеят да се завърнат триумфално в района и да влагат в разнообразни стартъпи, те сигурно ще бъдат подлагани на засилен надзор от страна на различините държавни регулации, които са принадлежности на китайската страна. В този ред на мисли, златната епоха на вложенията в Азия може би е отминала. Това, което се случва с Джак Ма сега е доказателство за това.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР