Една от най-влиятелните фондови борси в света – Nasdaq (Насдак

...
Една от най-влиятелните фондови борси в света – Nasdaq (Насдак
Коментари Харесай

Опит за нов бизнес стандарт в САЩ: Задължително жени, ЛГБТ и расови малцинства в бордовете

Една от най-влиятелните фондови тържища в света – Nasdaq ( " Насдак " в САЩ), е да ѝ бъде позволено да изисква от листваните компании да имат в управата си най-малко една жена и един представител или на расовите малцинства, или човек от ЛГБТ общността. Целта е да се насърчи постигането на по-голямо многообразие по върховете на американския корпоративен свят.

Nasdaq е борса, на която са листвани към 3000 компании, включени в едноименния показател с фокус върху техногигантите.

Борсовият оператор е внесъл предлагането си в Комисията за скъпите бумаги и фондовите тържища в Съединени американски щати на 1 декември. Според него листваните компании ще би трябвало да имат в управата си най-малко един човек, идентифициращ се като жена, както и най-малко един шеф, който е или представител на расово малцинство, или се разпознава като лесбийка, гей, бисексуален, трансджендър или куиър. За по-малките и непознатите сдружения се планува по-голяма еластичност – ще е задоволително да имат в управата си двама души, идентифициращи се като дами.

Компаниите, които не съблюдават този нов стандарт, ще би трябвало да аргументират в допълнение решението си да останат включени в Nasdaq, т.е. те няма да бъдат автоматизирано изключени, само че ще би трябвало да обяснят на обществеността за какво не могат да изпълнят новия стандарт.

Ще се изисква също листваните компании постоянно да разгласяват статистика по отношение на разнообразието в бордовете на шефовете.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР