Една от най-скандалните общински фирми в София – бившата Чистота

...
Една от най-скандалните общински фирми в София – бившата Чистота
Коментари Харесай

София възлага нови и нови поръки на скандална фирма

Една от най-скандалните общински компании в София – някогашната „ Чистота Искър “, която в този момент се споделя " Софекострой ", продължава да получава без конкурс нови и нови публични поръчки от Столична община. Тя е натоварена да дава отговор и за месечната поддръжка и употребата на 11 фонтана и 5 каскади на територията на Столична община, проличава от оповестена публикация на уеб страницата на общината. Общата цена, против която дружеството ще прави сервиза на водните площи в София, е съвсем 36 500 лева без Данък добавена стойност. „ Софекострой “ е избрано без авансово издание на съобщение за социална поръчка в Официалния вестник на Европейски Съюз, демонстрират документите.

По същия метод някогашната „ Чистота Искър “ е натоварена и с още една задача – да демонтира и извозва остарели печки и котли, работещи на дърва и въглища, до посочена от Столична община площадка. За това ще й бъдат платени още 7 500 лева без Данък добавена стойност за периода на контракта.

През зимата на 2021 година " Чистота Искър " ЕАД бе преименувана  на „ Софекострой “ и с гласовете на ръководещите в София- обединенията ГЕРБ-СДС и ВМРО- " Атака "  общинският съвет одобри 5-годишен бизнес проект за развиването на сдружението. В предмета на неговата активност към " разчистване, премахване на боклуци и отпадъчни води, събиране и транспортиране на други боклуци, зимно и лятно улично разчистване " и така нататък бяха дописани " строителни и ремонтни активност, реконструкции и действия по създаване, ремонт, цялостна или частична реорганизация и благоустройство на просветителна или различен тип обществена инфраструктура ".

Както " Сега " писа, измененията на името и дейностите на компанията бяха свързани с наклонност, която стана изключително забележима през последната година и половина – „ Чистота Искър “ да взима без конкурс поръчки на София освен в областта на почистването, само че и в други области, в това число в строителството. През м.г. от " Московска " 33 й разпоредиха поръчките за построяването на новите кафези за маймуните в Зоопарка, ремонта на уличното осветяване по ул. " Тодорини кукли " в регион " Подуяне ", ремонта на градинки, алеи и така нататък През 2020 година " Чистота Искър " бе натоварена и със строително-монтажните работи на детска градина във " Връбница ".

В същото време обаче продължава да не е ясно дали „ Софекострой “ прави поръчките, които получава без никакво съревнование с други компании, със личен запас или превъзлага дейностите на подизпълнители. През 2018 година например  " Чистота Искър " е пренасочила над 12 млн. лева. (около 97% от дотацията си, получена за почистването на регионите " Красно село ", " Красна поляна " и " Люлин " ), за наем на техника от частната компания " Грийн партнърс " АД. Като нейн краен притежател след това бе огласен известният предприемач Румен Гайтански, именуван още Вълка. През зимата на 2020 година сдружения на Гайтански публично получиха контракти за чистотата в няколко региона на София.

През юни 2019 г кметът Йорданка Фандъкова заяви, че поради направените разкрития за метода, по който " Чистота Искър " се ръководи, предишният шеф на компанията Юлиан Михайлов е заменен и че персонално тя е сезирала прокуратурата за злоупотреби. И до момента обаче няма информация инспекцията на прокуратурата да е довела до някакви последици.

В същото време през януари т.г. сегашният шеф на " Софекострой “ и някогашен кмет на регион " Изгрев " Цветомир Жеков сбито призна, че компанията продължава да употребява подизпълнители, което се случвало заради неналичието на задоволително техника и машинизация. По тази причина той изиска, а ръководещите гласоподаваха, " Софекострой " да похарчи към 3,3 млн. лева без Данък добавена стойност за закупуването на нови машини. Въпреки че бизнес проектът на сдружението бе в размер от към 50 стр., от него по този начин и не ставаше ясно в коя съществуваща или бъдеща активност ще бъдат използвани новите машини.    
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР