Една от най-редките и емблематични птици в света – царският

Една от най-редките и емблематични птици в света – царският ...

Продължава усилията да бъде спасен простреляният царски орел


Една от най-редките и емблематични птици в света – царският орел, е прострелян край Ямбол. Птицата е настанена в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора. След преглед от ветеринарните лекари на центъра се установява, че орелът несъмнено е жертва на бракониери, прострелян с ловно оръжие.

Птицата е открита благодарение на поставения ѝ GPS предавател, в безпомощно състояние.

Тя е със счупено лява крило, а в тялото й са открити 16 сачми. Част от тях са попаднали в крайните прешлени на гръбнака, което може до доведе до трайно обездвижване на орела. В момента състоянието му е добро.

"Към настоящия момент все по стабилно, за наше щастие. Имахме опасение, че няма да може да се изправя вследствие сачмата, която е попаднала в областта на гръбначния стълб. За щастие, това наше опасение не се потвърди и днес даже го намерихме изправен", обясни д-р Христина Клисурова от "Зелени Балкани".

Царският орел е един от най-емблематичните видове на българската природа, почитан от предците ни като свещена птица, който прогонва градоносните облаци и спасява реколтата.

"По наши сведения са не повече от 30 двойки на територията на цялата страна", каза д-р Христина Клисурова.

Царският орел е световно застрашен вид. За застрашаващите го бракониери Наказателният кодекс предвижда наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 5000 до 20 000 лева.

Автор: Десислава Петкова, Иван Янев

Източник: bnt.bg