Една от най-разпознаваемите личности във Франция, бизнесменът, собственикът на футболен

...
Една от най-разпознаваемите личности във Франция, бизнесменът, собственикът на футболен
Коментари Харесай

Почина Бернар Тапи: символ на най-доброто и най-лошото в капитализма |

Една от най-разпознаваемите персони във Франция, предприемачът, притежателят на футболен клуб и политик Бернар Тапи умря на 78 година през днешния ден, 3 октомври.

Тапи беше диагностициран с рак на стомаха преди четири години. Починал е умерено, измежду фамилията си, се споделят те в изказване, представено от Би Би Си.

Скулптурът е имал Adidas, ФК " Олимпик Марсилия ", бил е и министър при президента Франсоа Митеран. Бил е и в пандиза. За себе си споделя, че в случай че има нещо, което умее да прави, то това нещо е... тесто, написа AFP, която споделя историята му.

Наричан е " знак на най-хубавото и най-лошото в капитализма на свободния пазар ". Натрупва голямо положение. После го губи. През 2015 година признава: " Съсипан съм. Нямам нищо ". Но отново забогатява.

Бернар Тапи е роден в окупиран Париж на 26 януари 1943 година

Поотраснал, през деня той се прехранва с продажба на тв приемници в работническия квартал " Белвил ", а нощем - с пеене.

Започва да придобива фалиращи компании и по този начин придобива мини империя до 30-годишната си възраст. За няколко години броят им е 50.

През 1990 година купува немския колос за спортни дрехи Adidas.

Демонстрира положение: купува голяма къща в Париж, редица имения на Френската ривиера, 72-метрова яхта.

Става притежател и на тим по колоездене. Той два пъти печели " Тур дьо Франс ". 

През 1986 година купува един от най-обичаните футболни клубове във Франция - " Олимпик Марсилия ". Извежда тима до пет поредни триумфа в лигата и до купата в Шампионската лига през 1993 година

Следва политическа кариера. Печели избори за френския парламент през 1989 и 1993 година и става евродепутат през 1994 година Преди това за малко е министър при президента Франсоа Митеран.

Баща е на 4 деца.

Проблемите стартират, когато се сблъсква с проблеми със закона, в това число за споразумяване на мачове в Марсилия. Обвиненията петнят името на тима. Играчи от по-малък клуб признават, че са приели подкупи, с цел да позволят на  " Марсилия " да победи преди финала на Шампионската лига. Заради това Тапи лежи 6 месеца в пандиза през 1997 година Част от тях е в изолатор.

Аферата срутва бизнес империята му. Фалира. Забранено му е да е шеф на компания и социална служба. Тапи е сломен. Уменията му в шоубизнеса го изтласкват още веднъж нагоре. Насочва секъм актьорството. В известен тв сериал играе полицейски контрольор.

През 2008 година държавен арбитражен орган признава, че е станал жертва на машинация, когато е продал Adidas през 1993 година, като постановява, че марката е била подценена. Получава 404 млн. евро обезщетение - шокиращ размер за Франция. Тапи заплаща задълженията си и купува френската издателска група Hersant, редица парцели и още една яхта, която кръщава " Reborn ".

Делото е обжалвано и през май 2017 година съдът му подрежда да върне парите. Тапи още веднъж е опустошен.

След като ракът му става обществено притежание, Тапи декларира, че " ще се бори, както постоянно е правил ". Мисълта за гибелта " въобще не ме тормози " - споделя пред " Льо Монд ". " Трябва да съм вманиачен, с цел да не съм удовлетворен от живота си. "

През юли 2019 година е оневинен по обвинявания в машинация на страната по делото за противоречивия арбитраж. Но против него е заведено ново дело. Процесът стартира през май. Тапи към този момент е в тежко положение в болница. Прокурорите упорстват за петгодишна присъда и 300 000 евро санкция. Съдиите трябваше да произнесат присъдата си на 6 октомври.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР