Една от най-обичаните оригинални продукции на HBO - Западен свят

...
Една от най-обичаните оригинални продукции на HBO - Западен свят
Коментари Харесай

Сезон 4 на Западен свят по HBO - красив, мистериозен и малко луд


Една от най-обичаните истински продукции на HBO - " Западен свят " се завръща с нов, четвърти сезон, който има всички предпоставки да бъде най-мащабният и завладяващ до момента. Поредицата резервира наклонността да се разраства от ден на ден, като в това време визира голям брой значими обществени темии и метафизичен въпроси. След като в трети сезон видяхме от близко въздействието на технологиите и изкуствения разсъдък върху актуалното общество, в този момент " Западен свят " слага летвата още по-високо.

Историята

Действието се развива седем години след финала на предходния сезон. На доктрина всичко наподобява прелестно - Мейв се е отдръпнала в усамотена планинска хижа, до момента в който Кейлъб живее напълно естествен живот със брачната половинка и щерка си. Някогашният боец обаче не може да се отърси от възприятието, че нещо не е наред.

Опасенията му се удостоверяват, когато домът му е атакуван от първокласен отряд наемни убийци, само че в най-критичния миг се появява Мейв, която се е измъкнала от същата клопка няколко дни по-рано. Оказва се, че войната не е свършила, защото главорезите са били изпратени от зложелател, който са смятали за мъртъв - Уилям.

Главният антагонист от първите два сезона се завръща с цялостна мощ, като още от първите минути излиза наяве, че има величествен проект, за чието реализиране няма да губи време и да пести средства. Уилям желае да купи голям имот земя в Калифорния, като за тази цел договаря с ръководителите на всесилен мексикански картел по метод, който би респектирал даже дон Корлеоне.

Въпреки първичния подбив, с който са посрещнати изискванията му, той въпреки всичко съумява да наложи волята си, само че не и преди да показва новото страховито оръжие, разработвано от компанията му в продължение на години.



Уилям желае да в профил Мейв и Кейлъб, защото те са единствените, които към момента са способни да изобличат неговите порочни практики, само че това е единствено част от проекта му. През годините безскрупулният бизнесмен последователно си е пробил път до най-висшите политически кръгове и е придобил такова въздействие над тях, че без никакво терзание си разрешава да заплашва и изнудва вицепрезидента на Съединени американски щати. Постепенно въпросите, свързани с Уилям, един по един получават своя отговор, в това число и най-важният - по какъв начин той въобще е жив.

Междувременно животът на Долорес (или най-малко физическото ѝ Аз) се е трансформирал радикално след финала на сезон 3. Вече под друго име, тя живее напълно нормалено и е известна измежду съседите и познатите си като срамежлив и малко чудноват човек.

Кристина, каквато е новата ѝ идентичност, е сценарист в компания за видео игри, само че се усеща все по-тъжна и неудовлетоврена. Тя не се замисля изключително върху работата си досега, в който стартира да получава смъртни закани от човек, който твърди, че една от нейните истории е унищожила живота му.

Другата сюжетна линия, която се разпростира в хода на сезона, е тази на Бернард. След години, прекарани в хибернация, той най-сетне се разсънва и е придобил способността да планува всеки един вероятен процес на бъдещето. Той и Стъбс поемат на рисково пътешестване в търсене на мистериозно оръжие, което ще им помогне да осъществен единствената времева линия, която не приключва с заличаване за човечеството.

Кой взе участие?

Новият сезон на " Западен свят " удостоверява мнението на почитателите, съгласно които сцените с присъединяване на Ед Харис в никакъв случай не са прекалено много. Ветеранът в продукцията за следващ път се оправя чудесно с ролята на Уилям, която през 2017 година му донесе премията " Сатурн " на Американската академия за научна фантастика, фентъзи и филми на ужасите. В новите епизоди на Харис му се постанова да употребява целия набор от актьорския си гений, защото неговият воин на няколко пъти се озовава в обстановки, в които почитателите не са привикнали да го виждат.

Комплименти заслужават също Арън Пол и Танди Нютън за превъплъщенията си надлежно в Кейлъб и Мейв. В началните епизоди от сезона на тях още веднъж е отредена ролята на основни протагонисти, като и двамата се оправят по удивителен метод с амбициозната задача, която им е сложена, даже когато пътуването на техните персонажи ги води доста по-далеч от предстоящото.

Разбира се, нямам по какъв начин да не споменем и звездата на шоуто - Еван Рейчъл Ууд. Макар при започване на сезона екранното ѝ време да е малко, а историята на Долорес/Кристина да наподобява безредна и несвързана на моменти, точно в тази необикновена обстановка американката съумява да покаже своя персонаж в по-различна светлина, която сигурно ще притегли интереса на феновете.

Джефри Райт също се завръща по доста впечатляващ метод в ролята на Бернард, като осъществяването му още веднъж кара феновете да усещат, че неговият персонаж знае доста повече, в сравнение с разкрива. Друга от звездите на сериала - Теса Томпсън, продължава да се показва на високо равнище в ролята, донесла ѝ номинация за премия " Сатурн " през 2021 година

За край

В умозаключение би трябвало да се изтъкне още нещо значимо, което в ерата на CGI все по-често бива неправилно одобрявано за даденост. А точно, че от образна позиция " Западен свят " продължава да бъде един от най-красивите сериали за последното десетилетие. Епизодите изобилстват от новаторско изглеждащи здания и семпли, само че все пак доста стилни интериори, а някои от употребяваните костюми са почтени за фешън сбирка.

Създателите на поредицата Лиза Джой и Джонатан Нолан още веднъж да дали цялостна воля на въображението си и опровергават опасенията на част от почитателите и критиците, съгласно които сериалът е почнал да се изчерпва в живописен проект.

Премиерата на четвъртия сезон на западен свят в ефира на HBO, както и в стрийминг платофрмата HBO Max, ще бъде на 27 юни.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР