Една от най-колоритните и ексцентрични дами на прехода - милионерката

...
Една от най-колоритните и ексцентрични дами на прехода - милионерката
Коментари Харесай

Джулия Бул: от милионите до бедността! Син неблагодарник я разорява и я тиква в старчески дом

Една от най-колоритните и ексцентрични дами на прехода - милионерката Юлия Христова, станала известна като Джулия Бул през 90-те години на предишния век, си отиде разорена в Париж. Богаташката, която бе кралица на светските приеми у нас и вярна сподвижничка на брачната половинка на Симеон Сакскобургготски - доня Маргарита, е била открита бездиханна в жилището си в центъра на Париж, до фамозния бул. „ Конкорд ".

Джулия е открита мъртва от икономката си на 22 декември. Аутопсията е открила, че тя е умряла по-рано същия ден. Близките й не показват повода за кончината й, само че изрично отхвърлиха слуховете тя да е била инфектирана с Ковид-19. Възрастта на дамата бе същинска мистерия, а годината, в която е родена, се пазеше в сакрална загадка като рецептата на „ Кока-Кола ". Все отново се счита, че милионерката си е отишла на 86-годишна възраст . Миналата неделя в столичния катедрален храм „ Света Неделя " близкия й другар Христо Куртев провежда панихида за 20 дни от кончината й.

Джулия Бул е родена в България под името Юлия Христова , само че бяга от страната по време на комунистическия режим и се открива във Франция. В Париж съумява да се омъжи за милионера Жан Бул, който е медиен магнат и е измежду уредниците на музикалния фестивал МИДЕМ и значима съчка на кинофестивала в Кан. Именно с помощта на неговите връзки във Франция пробива Емил Димитров и издава там песента си „ Моника ", която у нас нашумява като „ Моя страна, моя България ". Емил и Богдана Карадочева живеят близо година в центъра на Париж като посетители на Джулия Бул и мъжа й и оттогава ги свързва здраво другарство.

От чара на Юлия е запленен и самия Тодор Живков . Двамата се срещат в средата на 70-те години на предишния век по време на публично посещаване на наша държавна делегация в Париж, водена персонално от Бай Тошо. На церемониален банкет, даден от българското посолство във френската столица участва мадам Бул, която към този момент е щастливо задомена за богаташа Жан Бул.

Дамата се тормозила от срещата си със сънародници, тъй като по това време към този момент имала френско поданство. Въпреки всичко имала едно мислено, изключително по линия на Държавна сигурност, чиято дълга ръка стигала и до западните страни. Поканата за приема получила персонално от тогавашния дипломат – Топеничаров, доверено ухо и око на службите. Той я убедил да гостува в качеството си на публицист от списание „ Право да живеем ”, където нашенката водила графа за мода.  

По време на срещата в посолството Тодор Живков я „ хванал ” уединено и без да увърта й рекъл: „ Вие освен сте хубава, само че сте и интелигентна ” . Тато обяснил, че ще се радва да се другари, а на него малко на брой дами му отказали. Първият натъртил, че знае всичко за рубриката й, както и за канала, по който е пристигнала във Франция. Джулия запазила хладнокръвие и дала обещание да си намерения. Помолила за опрощение и насочила вниманието си към френските посетители в амбасадата ни, измежду които имало изявени лица на Френската комунистическа партия. След това ориста я среща с диктатора още два пъти, само че до по-топли връзки по този начин и не се стига. Живков постоянно флиртува с нея, само че тя се прави, че не вижда намеците му.

В Париж българката е впечатлена от съвсем всичко. Възпитана в интелектуален дух, тя елементарно се оправя с живота край Сена и даже съумява да изведе майка си от комунистическа България. Възрастната й родителка едвам не умира от наслада, когато стъпва в Париж. Бившата юриста онемява от хубостите на коспомолитния град, от контактите, които щерка й е основала и от лукса, в който живее. Казват, че живота си в странство майката на Юлия дължи на тогавашния ни дипломат Иван Будев, който съумял да уреди нужните документи.

„ Когато потеглих за Париж, към този момент имах щерка от първия си брак. Не можех да взема детето си с мен във Франция. Времената бяха комунистически и беше ясно, че като отпътува с щерка си, няма да се върнем с нея в България. Оставих я при моите родители. Отидох при първия си мъж и му споделих, че не може повече да продължим да живеем дружно, че аз ще остана във Франция и ще се разведа с него. Той обаче отива у дома, взема детето и го дава на майка си и сестра си, които живееха в Стара Загора. Те го гледаха. Така щерка ми прекъсна всякаква връзка с мен. Ние с мъжа ми Жан във Франция наехме юристи. Търсихме метод да научим нещо за моето дете. Но първият ми брачен партньор изпратил дъщерята в Киев. Така 32 години не бях виждала детето си . Един ден телефонът ми звънна и вуйна ми Дора Увалиева ми споделя: „ Бебка, намерихме детето ”. И едно гласче сподели: „ Маме, аз съм Мариянчето ”. Веднага взех самолета и отидох в Берлин, в хотела, където беше настанена. Женена е за немец. Мариянка ръководи къщи на Ив Сен Лоран и Кристиян Диор в Берлин. От нея имам едно прелестно внуче Марко. Той се ожени и станах прабаба на момиченце Елизе ”, прибирала е лентата на спомените аристократката, за която бяха отворени вратите на всички френски, всемирски салони.

Юлия Христова съвсем половин век свети на всемирски събития и познава кралски особи от целия свят. Съпруга е на Жан Бул, мъжът, който избавя френската преса от нацистите през Втората международна война, а по-късно я сплотява и концентрира в мрежата NMPP. Бул основава фамозния музикален фестивал МИДЕМ в Кан и дълги години е кмет на Баланкур. На 45 години се среща с хубавата Юлия и тя бързо става неговото „ българско красиво богатство ”.  Милионерът й дава всичко, за което една жена може да мечтае -   обич, високо обществено състояние, благосъстояние. Христова е единствено на 20 години, само че твърдо решена да каже „ да ” за повторно в живота си, въпреки че сърцето й е заето от нейната огромна обич – пианиста Юри Буков. Сватбата им е същинска приказка. След време издателство „ Ла тест ” демонстрира интерес към живота на нашенката. Изпращат собствен човек, който да договаря с нея, въпреки да са наясно, че тя е презадоволена и финансите не я интересуват.

„ Издателката госпожа Ла Тест ми предложи „ чернокож ” – човек, който записва това, което му описвам, и го написа. На пръв взор тя беше избрала съвършен „ чернокож ” - граф, тънък, абе, притежаващ отлични качества. Но това, което написа, беше напълно плоско, тъй като той нямаше никаква визия какво е славянска душа. А и от кое място ще има – той е френски граф, пречистен ”, с типичното си възприятие за комизъм обясняваше пред другари бизнесдамата, за която не престават да се носят митове даже след гибелта й. На нея принадлежи паметната фраза: „ Скъпа, запомни от мен - същинският секс стартира на 70 ”, която споделя на много по-младата от нея Наталия Гуркова на всемирски банкет преди 15 години.
Джулия, на която е отдаден шлагерът на Емил Димитров „ Джулия ”е учила дружно с Ив Сен Лоран в Школата към Синдиката на висшата мода. Именитата ни сънародничка е работила в ателието на мадам Карвен в цели две години. В началото на 90-те години  тя се връща в родината си с концепцията да възроди къщата на татко си в Копривщица. Татковината обаче й се коства мрачна, сива и тъжна. Това я кара да побегне назад „ с двеста ”, както би споделил Бойко Борисов, към френската столица.

Джулия е измежду първите лобисти у нас за включването на Симеон II в обществено-политическия живот на страната и интензивно взе участие при подготовката на първата му аудиенция в първите години на демокрацията. Тя е придружавана неразделно от правилния си другар - цариста Христо Куртев. Дамата известно време е първа другарка и на доня Маргарита. Съпругата на Симеон II обаче не остава очарована от аристократката, която стартира да я търси в мадридския им дом с мотив и без мотив, и приключва дружбата си с нея.

В началото на 80-те години на предишния век милионера Жан Бул умира и Джулия става негова вдовица, наследявайки активи за десетки милиони $ и премиум парцели в Париж, Ница, Кан и Сен Тропе. Според слуховете, за няколко десетилетия българката съумяха да прахоса съвсем всичко и в края на дните си живеела много непретенциозно в дребен апартамент, въпреки и на добра локация в Париж.

След 2005 година Джулия Бул ненадейно изчезна от светския живот у нас. Чу се, че е обедняла много и предпочела да разреди визитите си до България. Светската клевета пък донесе, че тя е била заставена да припише цялото имущество и компании на сина си, сякаш с цел да ги ръководи по-добре. Той обаче не се справил и надали не разорил семейството. Според столични клюкари, наследникът даже натикал майка си в старешки дом, откъдето нейните правилни другари едвам съумели да я извадят. В последна сметка, тогавашната милионерка и видна мадама заживя в жилището си в Париж, където я застигна и гибелта й, писа Уикенд.  
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР