Една от най-горещите теми през последните месеци остава размяната на

...
Една от най-горещите теми през последните месеци остава размяната на
Коментари Харесай

Търговските войни на САЩ от 1930-а до днес

Една от най-горещите тематики през последните месеци остава размяната на мита сред Съединени американски щати и Китай, в това число и частичните ограничавания, които Белият дом наложи на част от вноса от Европейския съюз, Мексико и Канада.

Назад в историята обаче има още доста сходни търговски войни и точно Щатите са участник в тях.

В своя нова инфографика от платформата Visual Capitalist преглеждат всички тези стопански спорове от началото на предишния век до момента, в които Съединени американски щати имат основна роля.

Актът Смут-Хоули

Участници: Съединени американски щати против Канада, Швейцария, Италия и Испания
Година: 1930-а
Засегнати артикули: Над 20 000 аграрни и индустриални артикули
Каква тъкмо е историята?

В края на 1929 година Рийд Смут, който е ръководител на финансовата комисия към Сената в Щатите, предлага увеличение на митата върху някои от вносните артикули. Те засягат над 20 000 импортни артикули. Търговските сътрудници бързат да отговорят на тези дейности със свои цени върху американския импорт. В резултат през идната година импортът и експортът на Щатите спадат със надлежно 66% и 61%. Според специалисти тези дейности на американските управляващи задълбочават Голямата меланхолия, обхванала страната по това време.

Войната за пилешкото

Участници: Съединени американски щати против Франция и Германия
Година: 1963-а
Засегнати артикули: Пилешко месо, картофено нишесте, бренди и други
Каква тъкмо е историята?

В началото на 60-те години така наречен интензивно отглеждане на животни навлиза в Щатите и това води до взрив в производството на пилешко месо. Франция и Германия, които към момента се възвръщат от Втората международна война, не са удовлетворени от евтиното американско пилешко, заляло пазара, и вкарват мита върху вноса му. От своя страна Вашингтон също постанова цени върху редица артикули, внасяни от тези пазари.

Конфликтът с японските коли

Участници: Съединени американски щати против Япония
Година: 1981-а
Засегнати артикули: Автомобили, мотоциклети, полупроводници, потребителска електроника
Каква тъкмо е историята?

През този интервал вносът на японски коли в Съединени американски щати, които тогава постоянно се оферират на цени под пазарните, стартират съществено да притискат американския авто бизнес. След прочут интервал на напрежение сред двете страни Япония е принудена да подпише съглашение, с което непринудено лимитира продажбите си в Щатите. През същия интервал обиден е още вносът на мотоциклети, полупроводници и потребителска електроника.

Войната на съседите за дървесината

Участници: Съединени американски щати против Канада
Година: 1982-а
Засегнати артикули: Иглолистен дървен материал
Каква тъкмо е историята?

Двете съседки имат дългогодишни партньорски връзки. В началото на 80-те години обаче сред тях се поражда спор поради търговията с иглолистен дървен материал. Основно казусът е обвързван с това, че в Щатите производителите и експортьорите на подобен са частни компании, а в Канада множеството горски масиви са ръководени от локалните управляващи. В резултат износът от страната е субсидиран в огромни мащаби от държавната и от локалната управляващи, а цените са определяни административно, а не посредством изискванията на конкурентния пазар, както в Щатите.

Скандалът за пастата

Участници: Съединени американски щати против Европейската общественост
Година: 1985-а
Засегнати артикули: Паста, лимони, орехи
Каква тъкмо е историята?

През 1985 година администрацията на американския президент Роналд Рейгън показва като причина за въвеждането на мита върху вноса на паста от Европа ограничавания достъп до европейския пазар на американските цитрусови плодове. От своя страна Европа отвръща с по-високи цени върху импорта на американски лимони и орехи.

Битката за бананите

Участници: Съединени американски щати против Европейската общественост
Година: 1993-а
Засегнати артикули: Банани
Каква тъкмо е историята?

Европа вкарва тежки мита на вноса на банани от Латинска Америка за да ограничи импорта на плодовете на пазарите в колониите в Африка и Карибите. Това съществено визира американските компании, които вършат огромни вложения в Южна Америка по това време и имат по-голямата част от фермите за банани. Тогава Вашингтон изпраща осем тъжби до Световната комерсиална организация.

Първата война за стоманата

Участници: Съединени американски щати против останалия свят
Година: 2002-а
Засегнати артикули: Стомана
Каква тъкмо е историята?

Администрацията на президента Джордж Буш вкарва мита сред 8 и 30% върху вноса на стомана, който преди този момент се полза с такива сред 0 и 1%. Целта на тази стъпка е да съживи промишлеността в Щатите. За Канада и Мексико новите цени не са в действие, като те не престават да търгуват с Съединени американски щати съгласно изискванията на НАФТА. В последна сметка обаче тези дейности имат къс резултат върху работните места в бранша. От своя страна пък Европейският съюз вкарва свои мита върху вноса на портокали от Флорида.

Новият фронт на Тръмп

Участници: Съединени американски щати против Европейския съюз, Канада, Мексико и Китай
Година: 2018-а
Засегнати артикули: Стомана, алуминий, коли, аграрни и потребителски артикули
Каква тъкмо е историята?

Администрацията на Доналд Тръмп гласоподава въвеждането на 25-проценти мита върху вноса на над 800 китайски артикули, а пекин отговори със серия от цени върху американския внос. Конфликтът сред двете най-големи стопански системи в света продължава да ескалира. Успоредно с това Белият дом наложи 25% данък върху вноса на стомана и 10% върху този на алуминий от Канада, Мексико и Европейския съюз. От своя страна трите страни също започнаха ответни ограничения. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР