Една от най-големите планети, засичана някога, се движи в огромна

...
Една от най-големите планети, засичана някога, се движи в огромна
Коментари Харесай

Астрономи откриха гигантска екзопланета на 325 светлинни години от Земята

Една от най-големите планети, засичана в миналото, се движи в голяма орбита към две звезди с обща маса, надвишаваща 10 пъти тази на Слънцето, заяви Ройтерс. Това неизмеримо небесно семейство трансформира визиите за местата, където съществуват планети. Планетата се намира на 325 светлинни години от Земята. Тя е газов колос със състав, сходен на този на Юпитер, само че с към 11 пъти по-голяма маса, оповестиха учени. Тя принадлежи към планетарен клас супер-Юпитер, като надвишава масата на най-голямата планета в Слънчевата система.

Тя се движи в орбита към две звезди, свързани гравитационно между тях в бинарна система. Това прави орбитата й евентуално най-голямата, известна до момента - към 100 пъти по-голяма от орбитата на Юпитер към Слънцето и близо 560 пъти - от орбитата на Земята. Досега не е откривана планета, която да кръжи към звезда с маса, три пъти по-голяма от тази Слънцето. Подобни звезди излъчват такава радиация, че се предполагаше, че могат да изгорят и да попречат на процеса на образуване на планетите. Откритието обаче опровергава този догадка.
" Формирането на планетите е необикновено многолик развой, който е надхвърлял въображението ни неведнъж в предишното и евентуално ще продължи да го прави и отсега нататък ", сподели астрономът Маркус Янсон от Стокхолмския университет в Швеция, началник на проучването, чиито резултати са оповестени в сп. " Нейчър ".

От откритието през 90-те години на първите екзопланети отвън Слънчевата система, учените се пробват да схванат дали Слънчевата система демонстрира общоприетата планетарна " архитектура ".

" От следената до момента наклонност се схваща, че нашата Слънчева система не е най-разпространеният тип архитектура на планетарна система, който съществува ", сподели съавторът на проучването Гаятри Висванат, докторант в Стокхолмския университет. " Съществуват да вземем за пример така наречен горещи Юпитери, при които солидни планети с размерите на Юпитер се движат прекомерно близо към своите звезди. Голяма част от откритите планети са с размери сред тези на Земята и Нептун, каквито в нашата Слънчева система няма ".

По-голямата от двете звезди, към които се движи новооткритата планета, е с маса пет или шест пъти над тази на Слънцето и е три пъти по-гореща, излъчвайки големи количества ултравиолетова и рентгенова радиация. Това е звезда от клас В, извънредно ярка синя звезда. Тя е доста млада, на към 15 милиона години. За съпоставяне Слънцето е на 4,5 милиарда години.
За другата звезда се знае по-малко.

Масата й се прави оценка от една десета до четири пъти тази на Слънцето. Двете звезди са доста близо една до друга, колкото дистанцията сред Земята и Слънцето и могат да се видят с просто око от Земята в съзвездието Кентавър. Планетата, наречена b Centauri (AB)b, е снимана от Големия телескоп на Европейската южна обсерватория в Чили. Смята се, че също като Юпитер, тя е формирана главно от водород и хелий.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР