Една от най-атрактивните туристически дестинации в Северозападна България - Археологически

...
Една от най-атрактивните туристически дестинации в Северозападна България - Археологически
Коментари Харесай

Археологически комплекс "Калето" в Мездра стана на девет години

Една от най-атрактивните туристически дестинации в Северозападна България - Археологически комплекс " Калето " в гр. Мездра, означи своя девети рожден ден. Комплексът е построен по Проект " Историята, културата и природата - туристическите атракции на община Мездра ", осъществен от община Мездра през интервала 2011-2013 година по Оперативна стратегия " Регионално развиване " 2007-2013 година

 Археологическият комплекс Археологическият комплекс " Калето " Източник: Община Мездра
Празненствата започнаха още в ранните часове на 1 юли, когато на панорамната площадка източно от крепостта фенове на July Morning посрещнаха дружно първото юлско слънце под звуците на лятна музикална селекция. През целия ден домакините бяха подготвили забавни занимания за деца и възрастни, които приключиха с подготовка по Fit Jumping (аеробика на батут), извършена от Цветина Петрова, която има концепцията да организира такива занимания в комплекса два пъти седмично.

 Кметът инж. Иван Аспарухов Кметът инж. Иван Аспарухов Източник: Община Мездра
Официалното честване на рождения ден на АК " Калето " се състоя на 2 юли. " Днес честваме девет години от прераждането на това място, към което изпитваме голяма обич, сподели при откриването на празника кметът на Мездра Иван Аспарухов. Имаме още доста работа, една част е обвързвана с доизграждането на така наречен " Врата към Северозапада ", която ще служи за насочна точка на всеки екскурзиант към хубостите на нашия край. Важното обаче е да мечтаем. Ако нямаме фантазии - няма да остаряваме, а децата няма да порастват. Защото тук животът тече към този момент повече от 7 000 години и сигурно на хората, които са обитавали това място, по никакъв начин не им е било елементарно. Но са оцелявали дружно! ".

 Честването на 9-годишнината на комплекса Честването на 9-годишнината на комплекса Източник: Община Мездра
Музикален привет към присъстващите насочиха ученици на Център за поддръжка за личностно развиване - гр. Мездра, след което гостите имаха опция да видят Поетично-живописния театър " Благодатните креативен сили на думите и цветовете ", показан от Клуб по обществена тирада при СУ " Иван Вазов " с началник Николай Савов и да прегледат художествените изложения на Снежана Петрова и Светла Дамяновска.

 Деца на честването на 9-годишнината на комплекса Деца на честването на 9-годишнината на комплекса Източник: Община Мездра
Най-малките пък се забавляваха на воля с игри и танци, подпомагани от аниматорска група " Мамчето с децата ".
Празничната програмата допълниха мини пленер по живопис, в който представители на Групата на мездренските художници трябваше в границите на 3 часа да нарисуват пейзажи дребен формат с изгледи от комплекса, и уъркшоп по най-кратката поетична форма - апѐва, воден от Светла Дамяновска, ръководител на Литературен клуб " Христо Ботев " при НЧ " Просвета 1925 ".

 Археологическият комплекс Археологическият комплекс " Калето " нощем Източник: Община Мездра
Накрая беше изтеглена лотария с доста награди. Специалната премия - имитация на златен аурѐус с лика на римския император Александър Север, открит при археологическите разкопки на крепостта " Калето ", завоюва литераторката Тодорка Василева.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР