Една от грандамите на френската музика, най-успешната световна звезда от

...
Една от грандамите на френската музика, най-успешната световна звезда от
Коментари Харесай

Силви Вартан се сбогува с българската публика с мащабен концерт в НДК


Една от грандамите на френската музика, най-успешната международна звезда от български произход– Силви Вартан беше в страната ни с последното за музикалната ѝ кариера турне.

Елегантната изпълнителка с шеметна кариера изнесе у нас два специфични концерта – в Двореца на културата и спорта във Варна и в зала 1 на НДК.

Прощалният концерт в столицата беше измежду най-грандиозните досега и включваше най-популярните и обичани песни от всички албуми на изпълнителката до момента.

Със стъпването си на сцената в Зала 1 певицата незабавно направи реверанс към българските си фенове, който бе посрещнат с бурни овации.

"Каква прелестна атмосфера", обърна се Вартан към тях.

След като изпя ария, отдадена на Ρокендрол-а, тя още веднъж се обърна към публиката с думите: „ Когато Ρокендролът завладя Франция провокира същински прилив от страсти. Това беше хубавото време на Ρокендрол-а, когато музиката даваше благополучие и неустоимо предпочитание да се танцува. Беше като една гражданска война. Нека довечера да се върнем към тези златни години “, прикани Силви Вартан.

Силви Вартан израства в България, само че следвоенната конюнктура и лишенията принуждават фамилията ѝ да замине за Франция, когато тя е едвам на 7 години. На 17 към този момент записва първата си ария в Париж, като в рамките единствено на две години става една от първите рок певици и се трансформира в безспорен кумир.

Любовта ѝ с именития Джони Холидей е паметна и въпреки че бракът им завършва след 15 години, двамата задълго ще останат „ златната двойка “ на Франция. Концертът им през 70-те, когато събират за първи път над 200 000 души аудитория, е самобитно историческо музикално събитие, а издадените над 1300 песни и продадените над 40 милиона албума са несъмнено доказателство за любовта и признанието на почитателите. Стремителният триумф на Силви Вартан я събира на една сцена с Жилбер Беко и Бийтълс, а самият Шарл Азнавур написа за нея песента „ Laplusbellepourallerdanser “.

Родната страна остава в сърцето на Силви вечно и по този начин от българската, унгарската, арменската и италианската жила, тя твърди, че най-силно усеща въздействието на Балканите в своята емоционалност. Незабравимо за нея и за почитателите ѝ ще остане първото ѝ завръщане у нас през 1990 година, когато изпява „ Я кажи ми, облаче ле бяло “ – тази ария научава от татко си и не не помни в никакъв случай. Изключителната сила и обаятелното благородно лъчение на Вартан са присъщи освен за театралните ѝ изяви, към които се прибавя присъединяване ѝ в шест кино лентата. И отвън сцената тя е неуморна.

Неслучайно, още след първото си идване у нас, основава дружно с брат си асоциацията „ Силви Вартан за България “, която оказва помощ на деца в неравностойно състояние и работи по взаимна самодейност с БЧК. Така мечтаната и предстояща щерка тя открива също в България, като осиновява дребната Дарина в края на 90-те.

Несъмнено гостуванията на Силви Вартан у нас се отличават и се помнят с изключително наситената си емоционалност и заряд. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР