Една недомислена и театрална мярка откъсната от реалностите и динамичните

...
Една недомислена и театрална мярка откъсната от реалностите и динамичните
Коментари Харесай

Мярката 60 на 40 поощрява беззаконието и сивия сектор, смятат от НФСБ

Една недомислена и театрална мярка откъсната от действителностите и динамичните промени в пазара на труда и стопанската система - не оказва помощ, а вреди. Не единствено вреди, само че и насърчава беззаконието и сивия бранш.
Асоциацията на индустриалния капитал в България, Камарата на автомобилните превозвачи и Конфедерацията на автобусните превозвачи към този момент изрично обявиха, че няма да употребяват мярката 60/40, тъй като нямат средства да оцелеят на следващия ден. Д а не приказваме за сринатия туризъм, затворените хотели и заведения за хранене, които не знаят дали ще отворят септември 2020 или юли 2021 година
Откъде ще вземат 40 % да заплащат на стоящи в къщи чиновници, които не работят? А затворените магазини и търговски обекти с по 2-3 чиновници, в които не влиза никой, тъй като има възбрана за придвижване на хората? Или всички те би трябвало да банкрутират като дребни, безперспективни и отживели времето си! Отваряйки пътя на огромните вериги и корпорации след рецесията! За да отидат заедно на опашките пред Бюрата по труда дружно и дребните бизнесмен и техните служащи!
Какво печели страната като би трябвало да заплаща на няколкостотин хиляди безработни по 60 % от работна заплата в продължение на 1 година отсега нататък? Сигурен ли е господин министърът на финансите, че обществената система ще оцелее и че 10 милиарда заем ще стигнат?
Тази мярка има смисъл единствено като опит да се показва грижа на страната към бизнеса. И това ненапълно е правилно. Наистина това е грижа към бизнеса, само че към сивия, крадливия, байганьовския и андрешковския бизнес. А не законният, почтеният бизнес. Амин. Алилуя.
Защото Андрешко отново ще надхитри бирника.
Мярка 60 на 40 ще бъде с ненаситност призната от тарикатите-бизнесмени, които ще се възползват не както се чака. Служителите ще бъдат привиквани от притежателя един по един и под угрозата от редуциране и седмично очакване пред Бюрата по труда в прелестно коронавирусно обграждане, ще би трябвало да разпишат под напън два документа:
Първият е ведомостта за заплатите против 100 % трудово заплащане, а ще получат единствено държавните 60 %. Иначе редуциране. Вторият е молба за преустановяване на трудовия контракт от 1 юли по взаимно единодушие. Който притежателят ще прибере в чекмеджето за всеки случай. Така де. Защо да заплаща още 3 месеца на служащия след края на изключителното състояние като не знае дали изобщо ще работи компанията му?
И по този начин хем страната ще заплаща 60 % на служащия 3 месеца и чорбаджията ще го употребява, хем той няма да заплати и 1 стотинка. Хем след 3 месеца, в случай че рецесията не е отминала – а тя няма да е отминала – ще го изхвърли на улицата по взаимно единодушие като мръсно коте.
И отново питаме къде и за кого е изгодата от тази мярка? Някой намерения ли за този сюжет? Не, нали! И по тази причина бирникът ще трепери на каруцата в блатото, а Андрешко ще черпи с уиски, удовлетворен, че отново е изиграл ръководещите.
Тотално е сбъркана философията на мярката. Затова, без подправена угриженост и двуличие, НФСБ предложи страната да поеме 60 % от заплатата на всеки, чието работно място бъде непокътнато, без в допълнение финансиране от без друго умиращия малък бизнес. Мярка 60:0
Нещо повече – с 60 % страната би трябвало да финансира откриването на нови работни места и да пренасочи трудовия запас към работещите браншове – като строителството, да вземем за пример. И по този начин да подтиква бизнеса да прояви еластичност и преориентиране към печеливши действия.
Държавата би трябвало, даже с цената на заеми, да стартира работа по крупни инфраструктурни обекти – автомагистрали, ВиК мрежи, енергетика, а за какво не чакащите ремонт с десетилетия мостове, рискови язовирни стени /над 400 чакат незабавен ремонт/, речни корита и други, осигуряващи хиляди работни места със стратегически резултат за страната.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР