Една кратка 30-годишна житейска история, оставила дълбока следа в литературната

...
Една кратка 30-годишна житейска история, оставила дълбока следа в литературната
Коментари Харесай

Истории зад датата: На 14 май 1925 г. Гео Милев е осъден на затвор заради поемата „Септември“

Една къса 30-годишна житейска история, оставила дълбока диря в литературната и историческа памет. Спомен за един от най-големите ни поети и журналисти Гео Милев.

Още 12-годишен бъдещият стихотворец демонстрира разнородни гении. Съставя ръкописни вестници, рисува, в това число и свои автопортрети, написа хумористични, патриотични и интимни стихотворения, превежда от съветски език стихове на Пушкин, и Лермонтов, а по-късно – за първи път у нас и на Маяковски.

Връзката с датата - на 14 май 1925 година поради поемата „ Септември “ Гео Милев е наказан на една година затвор, санкция от 20 хиляди лв. и отнемане от цивилен и политически права за две години.

Той взема решение да апелира, само че на идващия ден е извикан за „ дребна информация “ от полицията, след което изчезва безследно.

Десетилетия по-късно останките му са открити в всеобщ гроб край София, разпознат е по изкуственото око, сложено му по време на интервенциите в Германия. По-късно е потвърдено, че е бил брутално погубен.

Думите му, въпреки и приглушени тогава, се чуват и са годни и до през днешния ден.

Днес си припомняме и за живота на един четиригодишен крал, който записва името си със златни букви в историята.

На тази дата през 1643 година Луи 14-ти, прочут също като Краля Слънце, сяда на престола във Франция.

Въпреки прекомерно ранния старт на кралската му кариера, ориста му отрежда дълго царуване. Той ръководи 72 години, три месеца и 18 дни – интервал, който го подрежда отпред на листата на най-дълго управлявалите европейски владетели.

Времето, в което цари, е познато като Златния век във френската история. Държавата усилва военната си мощност, ролята й на международната сцена се ускорява, следи се и интелектуален и културен подем.

Постоянните войни, които води обаче, му навличат гнева на мнозина, не на последно място и поради наложените високи налози.

Обичан, ухажван, само че и мощно ненавиждан - за огромния монарх знаем още, че е водил разхитителен живот и е бил буен последовател на лукса.

Негова е и фамозната фраза „ Държавата, това съм аз! “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР