Една история привлече вниманието през последните дни. Един човешки живот

...
Една история привлече вниманието през последните дни. Един човешки живот
Коментари Харесай

Бивш рейнджър и хиляди капачки. Всеки спасен живот няма цена

Една история притегли вниманието през последните дни. Един човешки живот бе избавен. Какво по-хубаво от това. Бебе с тегло 1200 грама бе превозено със профилирана неонатална кола за спешна помощ, закупена с подаяние от акция за събиране на капачки.

Освен сериозното малко тегло, новороденото е било и със здравословни усложнени, което в допълнение е повишило степента на сдържаност. Бебето сполучливо е превозено от Кърджали до Пловдив и сега то е настанено в. Състоянието му към този момент е устойчиво.

Сигналът за сериозната обстановка постъпва преди няколко дни. Екип от експерти от Центъра за незабавна здравна помощ в Пловдив потеглят към Кърджали. С тях е парамедикът Цвятко Луджев, който е от Пазарджик, само че работи в Пловдив. За него това е първа задача на терен.

В такива случаи би трябвало да се работи бързо макар неподходящите зимни условия в оня миг. Специализираното обгрижване на детето е от извънредно значение по време на пътуването.

Луджев е признателен и на управлението на незабавния център в Пловдив, който е един от дребното здравни центрове, които образоват и употребяват парамедик, тъй като придобиването на профилирани умения става единствено и само на терен, паралелно с лекарите.

За разлика от европейските страни, специалността парамедик занапред си пробива път в България. Идеята е законодателно да се контролира като специалност с точна характерност и параметри, по този начин както е в другите страни.

За да разпространява задачата парамедик, Цвятко Луджев, дружно с
организацията „ Капачки за бъдеще “,
е провел клуб в Пазарджик за набиране на доброволци, които да се образоват за парамедици. Идеята е в дребните обитаеми места да има най-малко по един-двама парамедици, които при сериозна обстановка да знаят по какъв начин най-бързо да реагират до намесата на доктор.

Цвятко Луджев е някогашен рейнджър. Убеден е, че същинското задоволство е в спасяването на човешкия живот.

Затова е нужно общо изпитание, защото подготвеният парамедик може да бъде част от всяка животоспасителна задача, стига да бъде построена стройна система за бърза реакция.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР