Една истерия броди из България – поредната. Този път става

...
Една истерия броди из България – поредната. Този път става
Коментари Харесай

Чумави страхливци и некадърници

Една нервност броди из България – следващата. Този път става въпрос за нещо, за което доста от истерясалите чуват за пръв път – характерна болест по животните. Нарича се Peste des petits ruminants (PPR), а на български – чума по дребните преживни животни. Уточнявам го, тъй като има и чума по едрия рогат добитък, само че има време и за нея, има време и за африканската чума по прасетата, поради която трансформираха Закона за лова и запазване на дивеча и разрешиха отстрел на дива свиня когато и да е на годината. Между другото, тази болест се появи в Словакия, Полша и Латвия при започване на тази година и от време на време излизат предизвестия, че доближава България, само че това в този момент не е проблем на юрналото се да пази козичките на баба Дора общество, в това число медийното.

Днес, 19 юли обаче, третото държавно управление на Бойко Борисов дефинитивно потвърди, че не става за клин за зеле. Причината – стопираха евтаназията на животни от места, за които не се отхвърлят да настояват, че са огнища на чума. И го направиха от боязън, след единствено един митинг пред Министерския съвет. Защото господин премиера не обича да му е шумно под прозорците, разболява се!
Предвид казаното за какво се стопира процедурата по евтанизиране, няма по какъв начин да не посочим следните обстоятелства и да извадим някои изводи:
1. Държавата не е потвърдила на 100% болест или я е боязън да каже, че я е потвърдила, тъй като ще има против себе си мощно публично мнение. Ако обаче приказваме за втория вид, а той въобще не е за изключване, тогава Борисов и компания правят държавна измяна. Бързо ще се разбере това – в случай че на друго място се появи болест, тогава ще е изцяло ясно. И ще е забавно чия ще е отговорността! Кой би трябвало да вкарва ред и кой е определен да взема сложни решения, освен да реже лентички?! Особено показателно за дейностите е по какъв начин съветникът на земеделския министър Янко Иванов посочи, че се евтанизират животните единствено в стадо, в което има потвърден случай на заболяването, а по-късно добави, че в началото взели да евтанизират наред в селата, тъй като животните имали обща паша. В заключенията на отчета на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ) обаче написа, че " прави усещане, че броят на животните, посочили клинична симптоматика и патологични признаци, е прекомерно дребен и единствено в едно от трите стада, попадащи в трикилометровата зона. Липсва епизоотичен ход на заболяването и положителен серологичен отговор на характерни антитела при първите изследвани контактни животни ". И дано напомним по какъв начин в утринния блок на Нова телевизия земеделският министър Румен Порожанов неглижира оценката на ЦОРХВ, казвайки, че този орган бил " прекомерно теоритичен "?! Съжалявам, господин Порожанов, що се отнася до заразна болест бих повярвал повече на професори и доктори, а не на ръководителят им, който неглижира труда им! А по този начин и по този начин за вас приказваме, Държавен фонд " Земеделие " по какъв начин я кара?
2. Държавата не обезпечи благонадежден надзор и карантина. Абсолютно изрично, тъй като в община Болярово влизаха и излизаха задоволително хора тази седмица. Достатъчно е да се сетим Корнелия Нинова и подопечните ѝ, да не приказваме и за елементарни запалянковци, които имат вяра в кемтрейлс. И щом приказваме за вирус, заплашващ цялостен отрасъл, това е отчайваща липса на институции!
3. Националната овцевъдна и козевъдна асоциация, която публично беше уредник на митинга пред Министерския съвет, в НИТО ЕДНО ОТ ИСКАНИЯТА си не засегна въпроса дали да бъдат евтанизирани или не животни! В нито едно! И въпросът е за какво – тъй като знаят, че ограниченията са съответни или тъй като видяха полза да изсмучат повече пари? А интервенция на политици имаше ли? Да не приказваме какви хора се появиха на митинга, освен това никак значително – долната фотография дава добра визия дали тези „ протестиращи животновъди “ са виждали през живота си овца и/или коза.

4. Държавата си работи като че ли сме още във времето на зрелия социализъм. Започна се акция, която не беше въобще обяснена и то с оправданието, че по този начин фермерите щели да си скрият животните?! А на кого е работа да изяснява и коментира каква е заплахата и какви са ограниченията и то надалеч преди въобще да има рецесия?! Въобще капка мозък дали има в държавните тикви – да създадат оценка на риска при такава обстановка, да разработят процедура, да я следват прецизно?
За край - вътрешният министър Валентин Радев дали пита жена си по кое време да отиде до тоалетната? Питам ей по този начин, щом ще търси единодушието на Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ и Веселин Марешки по какъв начин да се оправи с спешна обстановка и в случай че те не го дадат, различен да поемал отговорността. И да знам какво да върша, в случай че вземе да се появят данни, че в България е пристигнала някоя заразна инфекциозна болест. Защото в този момент са животни, само че в никакъв случай не се знае дали в миналото няма да се наложи да се оправяме с различен тип рецесия. И тогава би трябвало да има страна, а не да се търси единодушието на всеки политически зает индивид, търсещ по какъв начин да се докопа до повече власт и повече пари!
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР