Една година след подписването на десетгодишната Пътна карта за сътрудничество ...

Една година след подписването на десетгодишната Пътна карта за сътрудничество

Една година от подписването на Пътна карта за сътрудничество в отбраната със САЩ

Една година след подписването на десетгодишната Пътна карта за съдействие в региона на отбраната сред Съединени американски щати и България, оповестиха на страницата си във Facebook от посолството на Съединени американски щати .

По този мотив заместител - асистент министърът на отбраната на Съединени американски щати Спенсър Бойър и дипломат Мустафа се срещнаха с българския министър на отбраната, с цел да прегледат постигнатия прогрес .

" Сътрудничеството ни в отбраната води до по-суверенна и самостоятелна България. Ние сме по-силни дружно ! " , пишат още от посолството.

На срещата, която се проведе в Министерството на отбраната, участваха още заместител -министърът на отбраната Пламен Йорданов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, оповестиха от пресслужбата на МО.

Министър Георги Панайотов означи , че с изключение на за засилването на двустранното отбранително съдействие , осъществяването на заложените приоритети в 10-годишната Пътна карта подпомага и усилията на българската страна във връзка с осъществяването на националните уговорки , свързани с Целите на силите на НАТО. В тази връзка той означи , че за българската страна е от извънредно значение двете страни да продължат да извършват контрактуваните приоритети и насоки на работа, целящи постигането на съответни и измерими резултати.Заместник- асистент секретарят по отбраната на Съединени американски щати Спенсър Бойър означи , че американската страна високо цени реакциите , подхванати от България по отношение на възпирането на зловредните действия във връзка с сигурността в района и справедливото шерване на отговорностите в границите на НАТО. Той изрази признателност към българската страна за опциите , които дава за провеждането на взаимни учения и тренировки със силите на Съединени американски щати .

Спенсър Бойър съобщи , че България е благонадежден съдружник в НАТО и изрази желанието на американската страна да продължи развиването и надграждането на натовареното съдействие в отбраната сред двете страни . Той добави , че както държавният глава Байдън e удостоверил на Срещата на върха на деветте в Букурещ през май 2021 година , актуалната американска управа се ангажира с укрепването на евроатлантическите връзки.

Източник: bnt.bg