Една година, откакто депутатите в новосформираното 44-то Народно събрание се

...
Една година, откакто депутатите в новосформираното 44-то Народно събрание се
Коментари Харесай

Уникалното 44-то Народно събрание!?

Една година, откогато депутатите в новосформираното 44-то Народно заседание се заклеха да съблюдават „ Конституцията и законите на страната и във всичките си дейности да се управляват от ползите на народа “.

Всъщност депутатите в 44-тото Народно събрание са неповторими на първо време с това, че бяха излъчени по метод, който е в контраст на ползите на народа. Народът, посредством извършения народен референдум на 6 ноември 2016 година, ясно изрази волята си – да избира националните си представители с мажоритарна система в два тура (2 509 955 българи желаеха това). А депутатите в 44-тото Народно събрание бяха излъчени на 26 март 2017 година не посредством мажоритарен избор, а посредством пропорционалната изборна система – обичана на всички политически сили на статуквото, както и на присъдружните им политолози, социолози, публицисти и дежурно кукуригащи рано заран анализатори в телевизионните блокове.

Разбира се, всички гореизброени предотвратиха „ апокалипсиса “, който щеше да настъпи, в случай че бяхме избрали депутатите си мажоритарно. И настъпи един парадайс, пристигна едно неповторимо 44-то Народно събрание – за знамение и приказ. Бих споделил – най-чудното и най-приказното от всички досегашни!

С какво друго е неповторимо това 44-то Народно събрание?

Уникално е с това, че единствено за година сложи връх по брой на депутати със свалени имунитети по искане на прокуратурата – цели 9.

Уникално е с това, че има един наказан народен представител – бате Волен.

Уникално е с това, че първо сложи връх за най-кратко пленарно съвещание от 37 минути, а след това „ усъвършенства “ личния си връх със съвещание от 23 минути.

Уникално е с това, че половин година съвсем не работеше и не приемаше закони. До края на лятната сесия приемеше приблизително по по-малко от половин закон на съвещание.

Уникално е с това, че неговият ръководител, който е първият човек в страната (по Конституция) подаде оставка след диалог с втория човек в страната - министър-председателя.

Уникално е с това, че не може да задължи министър-председателя да дава отговор в Народното събрание на сложени въпроси и да участва при гласоподаване на избор на съмнение.

Уникално е с това, че има най-ниският юридически потенциал от всички досегашни парламенти.

Юристите са по-малко от 30, като и тяхната подготовка е противоречива.

Уникално е с това, че наруши закона като не гласоподава в период въпросите от референдума.

Уникално е с това, че гласоподава още веднъж 11 лв. държавна дотация за партиите, макар резултатите от референдума.

Уникално е с това, че жестоко наруши Конституцията като не одобри подадената от народен представител оставка (тази на Делян Добрев).

Уникален е с това, че одобри Закона на Делян Пеевски за така наречен "вторично плячкосване на КТБ " и е на път да одобри Закона на Делян Пеевски за медиите. А Делян Пеевски няма нищо общо нито с КТБ, нито с медиите.

Уникален е с това, че одобри антихуманен мораториум върху новаторски медикаменти за онкоболните.

Не е неповторим само с това, че одобри няколко изцяло лобистки закони – процедура и на предходни парламенти.

Но това Народно заседание заслужава повече. Заслужава да обърнем особено внимание на неговите представители. Заслужава да забележим депутатите, които имаме, в резултат на това, което имахме като симетричен избор, както би се изразил Цветан Цветанов.

И по този начин. Досега в 44-тото Народно събрание право да бъдат депутати получиха цели 281 индивида. Бройката е повече от 240, тъй като някои са отхвърлиха да бъдат депутати, защото им се отвори опция да заемат по-сладка службица от депутатската. Един стана министър-председател, различен стана вицепремиер, трети станаха министри, четвърти – зам.-министри, и по този начин общо 17 излъчени депутати влязоха в Министерски съвет.

Други 4-ма пък избраха да са регионални шефове вместо народни представители. Една от обичаните ми депутатки – Диана Йорданова от ГЕРБ, която чете римската цифра VII като „ Ви, ай,ай “, също напусна депутатското си място, с цел да стане зам.-председател на самостоятелната Комисия за финансов контрол.

Друг народен представител от ГЕРБ – Ивайло Константинов, съсобственик на злощастната транспортна компания „ Юнион Ивкони “, малко преди Нова година подаде оставка като съобщи, че по душа се усеща предприемач и „ доста принудително “ изкарал няколкото месеца в Народното събрание. Всъщност той беше стигнал до прозрението, че не става за народен представител дни, откакто рейс на неговата компания се прекатурна на автомагистрала „ Тракия “ и откакто се разбра, че самият Константинов е в спор на ползи като член на транспортната комисия в Народното събрание.

Кирил Добрев от Българска социалистическа партия, създател на фразата: „ Лидерите на Българска социалистическа партия миришат на плесен “, пък беше заставен да избере участието си в управлението на партията пред това да е народен представител (законно избран).

В Движение за права и свободи също имаше драма – в Бургас 9-ият в листата на партията (със същия номер 9 в бюлетината) Ангел Исаев получи посредством известния феномен на преференциите 3366 гласа и стана народен представител. Впоследствие Исаев беше изключен от Движение за права и свободи, тъй като не се съобрази с управлението на партията да си подаде оставката като народен представител. Исаев стана самостоятелен депутат, а двама от водачите на листата на Движение за права и свободи в Бургас поеха политическа отговорност за „ издънката “ с Исаев, като поредно се отхвърлиха да заемат второто извоювано от партията място в региона. Един от двамата отказали се да бъдат депутати – Камен Костадинов, също ми е изключително обичан.

Паметна ще остане аргументацията на Костадинов за получената от Ахмед Доган комисионна от 1,5 милиона лв. за „ Цанков камък “. През 2010 година Костадинов декларира: „ Това, че Ахмед Доган е мъдрец по обучение не му пречи да се занимава, да схваща от каскади и язовири. Смея да настоявам, че е един от най-подготвените хора по отношение на водородните технологии в България. Има лаборатория, поддържа връзка с учени, непрекъснато се среща с хора от Българска академия на науките. Има лаборатория там, където живее. “ Ако не беше Костадинов в никакъв случай нямаше да разберем, че ситуацията в Сараите е: „ Барбекю, лаборатория, барбекю, лаборатория “.

Както се споделя във филмите - To Be Continued.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР