Една година изма от срутването на моста в Генуа. Бетонната

Една година изма от срутването на моста в Генуа. Бетонната ...

Година след рухналия мост – раната от Генуа още е отворена.


Една година изма от срутването на моста в Генуа. Бетонната конструкция се свлече докато десетки коли и камиони се движиха по нея, причинявайки смъртта на 43 души.

На 14 август 2018 г. в 11.36 ч. мостът с натоварен автомобилен трафик, който е от съществено значение за търговията с Франция, но и за местни маршрути, падна, докато по него преминаваха десетки превозни средства с хора, отиващи на почивка или на работа.

В същия час днес градът замлъкна, хората бяха приканени да почетат жертвите с минута мълчание под звъна на църковните камбани и звука на пристанищните сирени, съобщават от БТА.

Днес, разрушаването на останките от старият мост е почти завършено. Вече година, зеещата дупка и двата края на магистралата висяка като зловещ паметник над града, припомнящи за трагедията. Заедно с разрухата обаче, върви и създаването - проектът на новият мост бе създаден месец след падането на "Моранди", а според архитекта му Ренцо Пиано, той ще издържи още 1000 години.

Едно не е ясно - кога новото съоръжение отново ще свърже града.

Марко Бучи, кметът на пристанищния град, който е натоварен със задачата да организира строежа, казва, че това ще стане на 15 април 2020 г. Надеждата, че нормалността ще се върне поне по улиците, беше свързана с бързото начало на реконструкцията. "Но сега правителството рухна", каза Боначи, имайки предвид сегашната политическа криза в Италия.

Ала животът в Генуа вече никога няма да е същият.

56-годишната Ирис Боначи живеела в апартамент точно под моста "Моранди". От балкона й се виждали величествените носещи колони и магистралата над тях. Те били като втори покрив над главата й.

"Домът ми вече го няма", каза Боначи.

От миналата година тя живее с партньора си в друг апартамент и е получила обезщетение. Но това не може да й върне загубеното: спомените, ежедневието, съседите. За последно могла да посети жилището си през май. В края на юни останките от моста и стените на дома изчезнали при зрелищен взрив.
По публикацията работи: Нели Христова

Източник: dnes.bg