Една доза от ваксината на Pfizer-BioNTech намалява броя на асимптоматичните случаи

Една доза от ваксината на Pfizer-BioNTech намалява броя на асимптоматичните случаи ...

Изследване: Ваксината на Pfizer-BioNTech намалява предаването на вируса след първа доза |


Една доза от ваксината на Pfizer-BioNTech намалява броя на асимптоматичните случаи и може значително да снижи риска от предаване на вируса, установиха британски изследователи, цитирани от Ройтерс.

Учените са анализирали резултатите от хиляди тестове за COVID-19, правени всяка седмица в рамките на скрининговите програми за болничния персонал в Кембридж, Източна Англия.

"Резултатите ни показват рязко намаляване на процента на положителни тестове след една доза от ваксината на Pfizer-BioNTech - каза Ник Джоунс, специалист по инфекциозни болести от университетската болница в Кембридж, който е един от ръководителите на изследването.

След разделяне на резултатите за ваксинирани и неваксинирани, изследователите установяват, че тестовете на 0,80 от процента от неваксинираните медицински лица са положителни, при 0,37 процента за ваксинираните преди до 12 дена, когато ефектът още не е пълен, и 0,20 процента за ваксинираните преди 12 или повече дена.

Резултатите от изследването още не са рецензирани от специалисти, но са публикувани предварително.
Това означава четирикратно намаление на асимптоматичните случаи на COVID-19 сред здравните работници, ваксинирани преди повече от 12 дена, и 75% защита, уточни другият ръководител на изследването Майк Уикс, специалист по инфекциозни болести.

Във Великобритания ваксините на Pfizer-BioNTech и AstraZeneca се поставят  от декември миналата година. 

Източник: offnews.bg