Една бенка може да причини едно от най-страшните онкозаболявания –

...
Една бенка може да причини едно от най-страшните онкозаболявания –
Коментари Харесай

Меланомът - как да го разпознаем и да се предпазим

Една бенка може да аргументи едно от най-страшните онкозаболявания – меланом. Болестта се появява и при незасегната кожа, излагането на слънце е рисково, само че от ден на ден се смята, че съществува генетична предразположеност. Регистрираните с кожни тумори в Комплексния онкологичен център са 4 261, като новозаболелите за 2017-а са били 815. С меланом – най-коварният и немилостив кожен рак са 731, а предходната година са открити и лекувани 98. Има и скрита заболеваемост, защото в момeнта кожните тумори се оперират в доста лечебни заведения. На доста места, за жалост, не се вършат хистологични проучвания, болните не се насочват за регистрация и диспансеризация към някогашните онкологични диспансери, тъй че заболеваемостта е по-висока. Д-р Веселина Йорданова, онкодерматолог, шеф на Диагностично-консултативния блок в КОЦ – Пловдив, изяснява по какъв начин да се предпазим от подлото заболяване и кои са главните правила при излагане на слънце.
Д-р Йорданова, какви са рисковите фактори за изява на кожните тумори и най-много на меланом?
Рисковите фактори са слънчевото изгаряне и преекспозиция на слънчева светлина. Така е по литературни данни, само че в последно време от ден на ден се постанова мнението, че меланомът е автоимунно заболяване, което се предава по законите на генетиката. Така, че слънцето и изгарянето, може би, не са единствената причина. За кожния рак има значение слънчевото изгаряне и корист със слънчева светлина, до момента в който за меланом е задоволително едно-единствено изгаряне години обратно в живота на индивида.
Има ли значение дали изгарянето е станало в детството или в по-късна възраст?
Не, няма. Както се споделя: кожата помни. В резултат от изгарянето се образуват свободни радикали, които нападат клетките, те трансформират своята биохимия и физиология, и в един миг биха се трансформирали в ракови.
А цветът на кожата каква роля играе?
Цветът на кожата има значение. Всички могат да заболеят, само че боледуват повече хората от бялата раса. В моята процедура – за повече от 25 години, се сещам единствено за два случая от ромското население. Така че бялата кожа е по-рискова за поява на меланом. В литературата има данни, че в Австралия заболеваемостта е най-висока – може би там важат всички фактори: и бялата кожа, и наследствеността, и многото часове слънцегреене. Но генетичният фактор също има значение и по този начин се търсят други възможности за лекуване, разнообразни от досегашните, които са се употребявали. Има редовно лекуване и таргетна терапия при особени случаи на развиването на меланом. Провеждането на лекуването става след прецизни имунохистохимични проучвания в обновената Патологична лаборатория на КОЦ – Пловдив, която е с максимален опит в лекуването на тези болести.
Меланомът единствено от бенки ли може да се образува или не?
Не единствено от бенки. Може и на кожа, без авансово появила се бенка. Възможно е да се появи и по вътрешните органи. В повече от 15 % от случаите, когато пристигна пациентът в нашия кабинет, не се открива първично огнище. А се „ хващат” към този момент метастази.
На какво да обръщаме внимание, когато имаме бенки?
Има предписание за целия свят – A, B, C, D, E, което показва какво би трябвало да се гледа. А значи асиметрия. Бенките нормално са овални и симетрични, меланомите - с неправилна форма. В значи border, граница. Бенките имат добре обрисуван силует, при меланомите границите са неразбираемо лимитирани и назъбени. C е color, цвят. Бенките са с еднороден, от ярко до тъмнокафяв цвят. Нехомогенният е подозрителен. D значи диаметър. Бенките нормално са по-малки от 6 милиметра, меланомите - по-големи. Е - elevation (надигане), enlargement (уголемяване). Ако човек забележи бенка, която стартира да се усилва по мярка, прокървява, да образува коричка, безусловно би трябвало да посети онкодерматолог. В литературата е маркирано, че има значение размерът на бенката. Но меланомът може да бъде и в доста дребни размери, а едно огромно пигментно леке да си бъде пигментно леке, без да е меланом. Така че това не е безусловно наложителен фактор – над един сантиметър би трябвало да се мисли за меланом. За цвета – меланомите са пигментни и ахроматични. Ахроматичните могат да наподобяват разнообразни кожни промени, при пигментните диагнозата е по-лесна. Имаме доста необятни граници на изява на болестта. Даже някои създатели назовават меланомите „ хистерията на кожните болести”, защото може да имитира всевъзможни други болести. Изключително подло е.
Някои хора отиват да им отстраняват бенките, без да се прави хистологично проучване по-късно.
Всичко, което хирурзите оперират, би трябвало да се изследва хистологично. В интерес на истината доста от кожните лекари си разрешават да изгарят бенки, а подлото при меланома е, че в първите стадии липсват клинични признаци. Видимо няма смяна – човек изобщо не мисли за това заболяване като види една бенка. И в случай че се изкуши да я изгори, е допустимо по-късно да има онкологични последици. Защото не е изключено в бенката да е имало ракови кафези, които са на равнище микроскоп и не може да се разпознае като меланом.
Съществува информация, че броят на бенките играе роля - колкото повече, толкоз по-голяма възможност от изява на меланом. Вярно ли е това?
Чисто статитистически може и да са изведени някакви закономерности. Но аз нямам такива наблюдения в моята процедура. Има хора с доста бенки, без меланом и с една бенка, която да се окаже меланом. А съществуват и такива, които нямат бенки, само че и при тях се появи най-злокачественият кожен израстък.
Защо се смята за едно от най-страшните онкологични болести?
Защото смъртността е доста висока. По принцип в онкологията се регистрира преживяемост от 5 години, с цел да се каже, че едно заболяване е излекувано. При меланома смъртността е най-висока в границите на петте години от неговото диагностициране. В България по-често тези заболявания се диагностицират в по-късните стадии – трети и четвърти. Бързо прогресира. Метастазира по лимфен път и хематогенен път. Когато е по лимфен – в околните лимфни възли, по хематогенен – посредством кръвообращението раковите кафези могат да доближат до всички органи. И най-често се засягат белият и черният дроб. Там най-рано се откриват.
Д-р Йорданова, в последно време доста родители водят даже дребни бебенца на плаж. Редно ли е това?
Малките деца не трябва да бъдат излагани на директна слънчева светлина. Има клатушкане към слънцезащитните козметика за деца, защото фармацевтичните компании нападат пазара интензивно. Но моята рекомендация е по-малко да се мажат децата с каквото и да било и да не бъдат излагани на слънце. Да бъдат с шапчици, под чадър, под дърво и с памучни дрешки. И да се изкарват на открито в часовете, когато се знае, че слънцето не е толкоз мощно и нападателно.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР