Една българска роза е пълното име на тази авторска рецепта

...
Една българска роза е пълното име на тази авторска рецепта
Коментари Харесай

Една българска роза

" Една българска роза " е цялостното име на тази авторска рецепта на Георги Бойковски. Тя е част от специфичния план " Съвременна българска кухня " в " Дневник ", който показва 20 от най-хубавите готвачи на България и техни предписания. Повече за Георги Бойковски - тук, а за плана - в края на текста.

Искахме да създадем летен десерт, в който няма нито млечни, нито други скотски артикули, а също и никакво брашно. Предизвикателството тук е основаването на ободрителен и лек десерт с тежкия присъщ мирис на роза.

Пригответе ягодов крем, като смесите продуктите, пасирате добре, прецедите и загреете до 70 ̊C. Оставете за 4 часа в ледник и приберете в сладкарски пош с накрайник No 4.

За глазиращия резултат кипнете пюрето с агара и го оставете да стегне. Пасирайте добре и го изсипете в шаблон с форма на роза. Оставете 30 минути и повторете още веднъж. След като стегне повторно, допълнете формата с готовото сорбе. За да го приготвите, сложете сухите съставки в купа и сипвайте течните при непрестанно бъркане, с цел да предотвратите образуването на бучки. Пасирайте добре и оставете за 2 часа. Пасирайте още веднъж и замразете в пако джет. Преди да напълните, пасирайте още веднъж.

За супата от бъз смесете съставките и пюрирайте до гладкост. Премахнете непотребните мехурчета въздух с вакуум машина.

Направете доматения кръмб, като сипвате зехтина на тънка струйка върху crutomat при непрестанно бъркане. Нагрейте в тиган до образуването на неправилни кристали.

Пригответе пресните ягоди, като ги нарежете на 6 части и вакуумирате с оцета.

С ягодовия крем с рози нарисувайте серпантина, започвайки от центъра и завършвайки на ръба на дълбока паница. В средата поставете една лъжица мариновани ягоди, върху тях сладоледа от домат и рози. Разпределете доматения кръмб върху крема и декорирайте с микро растения и цветя. Супата от бъз прибавете директно при поднасяне.

Необходими артикули за 1 порция

40 г ягодов крем с рози
1 " роза " от доматено сорбе
5 г доматен кръмб
3 г лиофилизирани ягоди
30 г пресни ягоди
10 г ягодов оцет
30 г чорба от бъз
микро растения и цветя

За ягодов крем
150 г пюре от ягоди
10 г лиофилизирани ягоди
2 г сироп от рози
20 г захарен сироп
50 г инулин

За сорбе от домат с роза
За лъскавия резултат:
100 г ягодово пюре
1 г агар-агар

За сладоледа:
1 л доматено консоме
100 г розов сироп
50 г декстроза
30 г малтодекстрин
20 г глюкоза
100 г ProSorbet Cold

За чорба от бъз
100 г пюре от проличава
50 г сироп от бъз
0,3 г ксантан

За доматен кръмб
50 г Crutomat
20 г зехтин

За пресни ягоди
30 г пресни ягоди
15 г ягодов оцет

В " Съвременна българска кухня " всяка седмица в четвъртък ще ви срещаме с един от готвачите и ще публикуваме първата негова рецепта. В петък, събота и неделя ще излизат още три авторски оферти. Рецептите са от книгата на Илиан Илиев - " 20 български топ готвачи ". Тя е издадена от " Кактус " - издателството на Иван Манчев, по-популярен като началник Манчев (разговор с него четете тук).

Всичко, което би трябвало да знаете за: Съвременна българска кухня (42)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР