Единственото трасе за доставка на азерски природен газ за България,

...
Единственото трасе за доставка на азерски природен газ за България,
Коментари Харесай

От Булгаргаз обясняват, че само през газопровода IGB може да доставят азерски газ

Единственото трасе за доставка на азерски природен газ за България, според контракта с азерската страна, е газопроводът IGB (междусистемната газова връзка Гърция-България), който не е построен. Изграждането му е отговорност на гръцко-българската компания " Ай Си Джи Би " АД. " Булгаргаз " ЕАД не може да въздейства върху този развой, само че понася отрицателните последствия от забавянето в построяването му.

Така от " Булгаргаз " дават отговор за какво България получава единствено част от контрактуваните количества природен газ от Азербайджан.

Според писмото им през 2020 година азерският снабдител ни осведоми, че стартира доставки по Трансадриатическия газопровод до мястото на свързване с IGB на Комотини , само че газопроводът IGB не беше построен. При това състояние " Булгаргаз " ЕАД освен че не може да получава природен газ според контракта, само че е застрашен и от неустойки.

Азерската компания, от своя страна, нито е длъжна да доставя газ по различен газопровод, с изключение на по IGB, нито е длъжна да доставя всички количества, които би доставила по IGB .

След като към този момент няколко пъти се отсрочва стартирането на газопровода IGB, от " Булгаргаз " са договорили да получават газ на различен газопровод, отстоящ на близо 300 км от IGB (през гръцката газопреносна мрежа ДЕСФА).

Към сегашния миг " Булгаргаз " ЕАД получава количествата, които азерският снабдител се съгласи да достави . Получаването на цялостния размер на договорните количества на различния газопровод зависи напълно от волята и опциите на азерската страна.

Всяко отсрочване на стартирането в употреба на газопровода IGB слага " Булгаргаз " ЕАД във все по-неблагоприятна позиция в договарянията за доставка на различния газопровод с азерската компания. И до през днешния ден " Булгаргаз " ЕАД не е осведомено от плановата компания, изграждаща IGB, по кое време ще бъде подготвена гръцката газова връзка . Поради това " Булгаргаз " ЕАД не може да заяви на азерския сътрудник по кое време българската страна ще стартира да извършва контракта, вместо да желае краткотрайни решения.

Според мнението на " Булгаргаз " не можеше ли да се избегне повишаването на природния газ от 1 януари 2022 година, даже България да получаваше всички контрактувани количества азерски газ ? За момента азерският газ е релативно по-евтин, само че и неговата цена пораства . Също по този начин, даже " Булгаргаз " ЕАД да получава цялото количество по контракта, през зимните месеци то няма да е задоволително да задоволи даже една четвърт от потреблението в страната. Азерският газ не е и не може да бъде решение на казуса с високите цени на интернационалните петролни и газови пазари .

Договорените количества газ ще се получават, когато бъде приключена междусистемната връзка Гърция-България (газопровода IGB) .
 КЕВР утвърди цена на газа за януари - 133,41 лева./mwh - повишаване с над 30%
КЕВР утвърди цена на газа за януари - 133,41 лева./mwh - повишаване с над 30%

Председателят на Комисията се притеснява за положението на топлофикациите

От " Булгаргаз " прецизират, че не са отказали да получават цялото контрактувано количество азерски газ.

В уточнението се споделя, че когато са почнали договарянията през 2020 година цената на азерския газ е била по-висока от тази на съветския газ и на втечнения газ (LNG). В момента е по-ниска. В взаимозависимост от развиването на пазарите през 2022 г азерският газ може още веднъж да стане по-скъп от другите източници.

За " Булгаргаз " ЕАД е значимо да има уравновесено портфолио от разнообразни източници на природен газ, да не зависи стопански единствено от един снабдител и да подсигурява сигурност на доставките, твърдят от сдружението.

Те настояват, че не получават азерски газ през Турция тъй като операторите на българската и на турската мрежа не оферират такава опция. И до ден сегашен в точката на свързване на газопроводите сред България и Турция не се оферират капацитетни артикули.
 Булгаргаз сезирала ДАНС за изтекла информация от контракта за азерския газ
Булгаргаз сезирала ДАНС за изтекла информация от контракта за азерския газ

Николай Павлов чака отрицателни последствия за България

От " Булгаргаз " твърдят, че не са получили отговор за техническите благоприятни условия и комерсиалните условия за транспорт от турския оператор. Така или другояче, въпросът дали се доставя през Турция или през Гърция, е вторичен - " Булгаргаз " ЕАД няма по какъв начин да избере и уточни различен маршрут, друг от договорния и да получи количества азерски газ по него без единодушието на азерската страна.

" Булгаргаз " ЕАД е изпълнило на 100% задължението си за нагнетяване на газ в газохранилището по Плана за дейности при изключителни обстановки, твърдят от газовото сдружение. Целта е нагнетените количества в ПГХ " Чирен ", дружно с количествата, които " Булгаргаз " ЕАД внася по дълготрайните контракти, да покриват повишената консумация на клиентите през този интервал.

" Булгаргаз " ЕАД не е единствен ползвател на газохранилището . Операторът на газохранилището " Булгартрансгаз " ЕАД разпределя сред всички заявители на капацитетни артикули за нагнетяване, предпазване и рандеман на газ в ПГХ " Чирен " в сходство с Правимежлата за прилагане на газохранилището.
 Доставките на азерски газ са включени в листата на Европейски Съюз за планове от общ интерес
Доставките на азерски газ са включени в листата на Европейски Съюз за планове от общ интерес

Петият лист на планове от общ интерес включва 98 проекта
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР