Единствената пречка за изписването на безплатни лекарства за коронавирус от ...

Единствената пречка за изписването на безплатни лекарства за коронавирус от

НЗОК: Няма технологична пречка за изписване на безплатни лекарства за COVID

Единствената спънка за изписването на безвъзмездни медикаменти за ковид от персоналните лекари е нежеланието на Българския лекарски съюз (БЛС) да го одобри и направи. Това няма нищо общо с Рамковия контракт и договаряния по него за анекс. Технологично и в този момент могат да се издават тези предписания, само че това ще стане, когато БЛС взе решение. Това сподели шефът на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Петко Салчев по bTV.

Здравната каса към този момент е предложила и персоналните лекари да могат да издават предписания за безвъзмездни медикаменти за COVID-19 на пациенти с потвърден ковид. Българският лекарски съюз макар че би трябвало да утвърди това по закон, уточни Петко Салчев. Според него не съществува казус. Още по тематиката

Досега персоналните лекари по какъв начин изписваха безвъзмездни медикаменти без обзор, попита той. „ Оправданието, че не желаем да правим нещо, е постоянно добре дошло за някой. Всичко е електронно допустимо “. Освен това в Коронавирус зоните също се издават предписания за такива медикаменти, уточни Салчев. Вече работят над 100 такива зони, не са открити само във Видин и Силистра.

Относно парите за лечебните заведения Салчев уточни, че помощта ще е до 85% от декларираната активност, което беше въведено още предходната година, само че и 100% по нова методика, касаеща изцяло ангажиран потенциал на Коронавирус кревати, сподели Салчев.

„ Не видях нито един мотив за моята оставка. Има позвънявания от централата на Българския лекарски съюз (БЛС) до районните колегии да подават идентични заявления “, уточни Салчев откакто осемнадесет районни лекарски колегии от страната желаеха оставката му, а Българският лекарски съюз сезира прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова ревизия за незаконосъобразни дейности от страна на управлението на НЗОК.

Салчев съобщи, че упорства за ясни параметри на договарянията сред БЛС и НЗОК. По думите му няма никакъв казус да бъде изпълнено настояването на лекарския съюз договарянията с касата да бъдат обществени.

Що се отнася до нежеланието на БЛС да договаря с него, Салчев разяснява, че от гилдията би трябвало да погледнат нормативната база, тъй като "председателят на НЗОК не взема участие в преговорния развой ".

„ Съгласен съм, че парите на касата не са на шефа и на Надзорния съвет, само че не са и на БЛС. Това са парите на здравноосигурените лица. По закон разходването на тези средства оправдано е във функционалностите на Надзорния съвет на здравната каса. Всичко друго – методът на разходването, се договаря с БЛС “, сподели Салчев.

Салчев е безапелационен, че не се тормози от инспекция на активността на НЗОК, тъй като "това е една от най-прозрачните и обществени институции " и всеки месец разгласяват доклад на разноските.

Източник: investor.bg