Единствената правилна българска позиция е да се присъединим като мнение

...
Единствената правилна българска позиция е да се присъединим като мнение
Коментари Харесай

Петков подхожда добронамерено, но доста наивно спрямо Скопие

" Единствената вярна българска позиция е да се присъединим като мнение към тези европейски страни, които са по-склонни да търсят решение на основата на дипломатически диалози. България би трябвало да води рационална и уравновесена политика ...  Въпросът е до каква степен няма да бъдат ангажирани трети фактори, които да се намесят в една сходна политика ". 

Това съобщи Красимир Каракачанов, водач на Вътрешна македонска революционна организация и някогашен министър на защитата, в коментар на засилващото се напрежение сред Русия и Украйна.

По думите на Каракачанов едно е да си страна като Нидерландия, Испания или Португалия, а друго - да си на първата линия и да си в непосредствената зона на едни евентуални военни дейности.

Неговата прогноза е, че Киев няма да предприеме нападателни дейности по отношение на самопровъзгласилите се републики Донецка и Луганска, тъй като това не е в полза на Украйна.  " Ако го направи, би било една доста неправилна крачка и би ни вкарало в една доста по-сериозна и по-неприятна обстановка ", добави той.

В коментар на настройките в България по линия на Русия и Съединени американски щати, някогашният министър на защитата съобщи, че " у нас има папагали, а не ястреби ".

" Няма ястреби, има папагали и от едната страна, и от другата. Има папагали, които повтарят изтърканата плоча на сталинското русофилство. Имаме и папагали, които се кълнат в НАТО и заявяват евроатлантически полезности, без да знаят какви са те. За страдание българските политици не се научиха да разсъждават, отстоявайки българския интерес, а гледат да се харесат на някого - политически настойник, отвън рамките на България. Това е нещастието на страната ни ", изясни пред БНР Красимир Каракачанов.

Лидерът на Вътрешна македонска революционна организация разяснява идното взаимно съвещание на държавните управления на България и Северна Македония, като акцентира, че това се е случвало и преди, а той е участвал най-малко на две такива съвещания.

" Надявам се това да не е официално и резултатът да е никакъв. Не знам това до каква степен си го дават като равносметка министър председателят Кирил Петков и представители на кабинета, тъй като виждам, че подхождат доброжелателно, само че много наивно по отношение на същинските планове на Скопие ", разяснява Каракачанов.

Красимир Каракачанов изрази вяра политиците в Скопие да са разбрали, че с досегашния им жанр на държание няма да реализират никакви действителни триумфи.

" Време е да им кажем, че България е член на Европейски Съюз, а те аплайват за там. Щом кандидатствате, е редно и обикновено да спазвате избрани критерии, които ние пожелаваме да бъдат спазвани. Дава им се Рамковата позиция на държавното управление от 2019 година, дава им се Протоколът от последното съвещание на КСНС и им се споделя: Когато сте подготвени за градивен диалог, заповядайте да продължим. А не да им се молим, надали не ", уточни водачът на Вътрешна македонска революционна организация.

Бившият боен министър акцентира, че в диалозите за комисии за съдействие сред България и РСМ е пропусната взаимна комисия по защита.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР