Единствената българка, носител на наградата Грами“, има биография, достойна за

...
Единствената българка, носител на наградата Грами“, има биография, достойна за
Коментари Харесай

Една самодива от Странджа

Единствената българка, притежател на премията „ Грами “, има биография, почтена за кино сериал. Родена в с. Богданово, тя върви по житейския си път ту като елементарна българка, ту като невероятен създател, покорил сърцата на публиката на всички континенти. 

Наричана “посланик на България и българската ария ”, възпитаничката на школа за медицински сестри, получава първата си премия, когато е 22-годишна, на събора надпяване в с. Граматиково. Тя печели състезанието на Ансамбъла за национални песни на Българското национално радио и от 1960 година в продължение на 30 години е негова солистка. Прави доста записи за Фонда на БНР, издава няколко грамофонни плочи в “Балкантон ”, снима филми за Българска национална телевизия. Нейната ария " Калиманку, Денку ", в обработка на Красимир Кюркчийски, впечатлява изключително доста швейцарския продуцент Марсел Селие, който я подрежда измежду обичаните си в поредицата албуми на " Мистерията на българските гласове ".

Обявена за „ възвишен глас “, Янка Рупкина работи със международни музикални величия като Джордж Харисън, Кейт Буш, Крис де Бърг, нейна ария звучи във филм на Анджелина Джоли.

Разбира се, не всичко в живота на странджанската фея е популярност и рози. На 21 декември 1971 година тя оцелява в жестоката самолетна злополука на летище София, при която умират Паша Христова и половината музиканти от Оркестър „ София “.
В епизод 427 „ Трамвай по избор “ среща своята аудитория с неповторимата национална певица Янка Рупкина.
Чуйте предаването в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР