Единствена, неповторима, харизматична. Това е Мария Гигова, иконата на художествената

...
Единствена, неповторима, харизматична. Това е Мария Гигова, иконата на художествената
Коментари Харесай

Мария Гигова пред Nostrabet: Радвам се, че ансамбълът получи признанието, което заслужаваше

Единствена, неповторима, харизматична. Това е Мария Гигова, иконата на художествената гимнастика в България. Трикратна международна шампионка и образец за подражателство на генерации гимнастички. Именно поради такива като Мария девойките от най-малки влизат в залата и тайничко се надяват да станат като нея. За доста от тях пък след време гимнастиката се трансформира и в предопределение.
В извънредно изявление за Мария Гигова прави преглед на постигнатото от нашите грации през 2021 година, през която почитателите на този атрактивен спорт бяха очевидци и на най-големия триумф на ансамбъла.
Г-жо Гигова, българската художествена гимнастика изпраща сполучлива година. С какво ще я запомните?
2021-ва беше една от най-интересните години в историята на българската художествена гимнастика, защото постигнахме най-големия триумф при ансамблите със извоюваната олимпийска купа. Това е доста съществено и най-високо достижение, за което всички ние сме доста щастливи и радостни. Това е върхът и кулминационната точка на една спортна кариера, която имаха нашите прелестни девойки и те направиха допустимо да се случи това с една сериозна мотивация, непримиримост, религия и обич към нашия спорт.
Как се чувствахте, до момента в който гледахте страхотната игра на ансамбъла на Олимпиадата?
Усещах още след първото им излизане на олимпийския килим, че това ще бъдат шампионките и този тим ще ни популяризира и ще даде нов звук в развиването както на художествената ни гимнастика, по този начин и на нашите ансамбли. Имах чувство, че ще бъдем първи, а и за всички бе известно, че през целия този сезон и последните четири години, този отбор беше най-хубавият в света, само че заради едни или други условия, не можа да стане безспорен международен първенец. Но те получиха признанието, което заслужаваха, на най-върховото съревнование. Аз усещах, че ще се преборят за купата, защото имаха и благоразположението на всички в залата, на експерти, на съдии, на ръководители. Всички те видяха и се увериха, че това фактически е най-хубавият тим и това, което реализира, беше закономерно в тяхното развиване през целия им състезателен път.
С какво този наш отбор стана най-успешният и заслужи признанията на експертите?
С огромна мотивация и вложение в тренировките, с голямо себеотдаване във всеки един миг от подготовката. Момичетата си гонеха задачата с всички спортно-технически средства и я осъществиха. Тази мотивация беше най-силното в този тим, а най-показателното за тяхната кариера беше, че знаеха какво желаят, към какво се стремят и по какъв начин да го реализиран.
Как си обяснявате реакцията на рускините, които пробваха да омаловажат купата на диамантените ни девойки в Токио?
Всеки е виновен за своите дейности, аз не мога да бъда съдник на никого. Но най-важно е, че нашият отбор приключи безапелационно преди всичко, без значение дали някой го признава или не. В спорта би трябвало да има спортменство, би трябвало да има фейърплей и би трябвало да се почитат както спечелилите, по този начин и победените. Всеки можеше да бъде на почетната стълбичка, само че нашите девойки демонстрираха страхотна игра и мощна хореография, и доста професионализъм в работата на двете треньорки Весела Димитрова и Михаела Маевска и целия екип, който се грижеше за тяхната подготовка. Този труд трябваше да бъде почетен и аз го почитам в най-голяма степен.
Какви са упованията Ви от новия отбор, откакто техните предшественички подвигнаха толкоз високо летвата?
Силният интервал за българските ансамбли стартира още от предния тим, воден от Ина Ананиева. Онзи отбор завоюва международната тила, Световната купа и куп медали както от европейски шампионати, по този начин и бронзово отличие от Олимпиада след равни точки с втория. Така че летвата беше вдигната още тогава. Когато пристигна идващият тим, той стартира от по-високо ходило да се построява и да потвърждава себе си. Сега имаме нов отбор, за който е направена селекция от извънредно надарени гимнастички и аз имам вяра, че също ще е сполучлив. Но дано да дойдат първите надпревари и да се ориентираме къде сме ние. Надявам се, че подбраните девойки няма да правят отстъпка от високото равнище и нека да надградят.
Ще успее ли Весела Димитрова да изведе до триумфи и втори селектиран от нея тим?
Трябва да имаме вяра, че ще го направи, да сме оптимисти. Аз съм най-големият опитимист, тъй като постоянно съм вярвала в духа и силата на българската школа, и на всички тези, които работят за просперитета на нашия спорт.
Какво мислите за Боряна Калейн?
Един извънреден гений, който има упоритостта да реализира отлични резултати. Тя го демонстрира през годините и нейното развиване е възходящо. Имаше моменти, в които можеше да се показа по-добре и да завоюва орден, само че това е спортът. В спорта представянето зависи от доста съставни елементи - обстановка, моментно положение, върхова спортна форма. Много фактори оказват въздействие върху това дали ще спечелиш орден от обещано съревнование. Аз съм уверена, че Боряна ще бъде измежду призьорите и ще стъпи най-високо на почетната стълбичка още през идната година.
Тя взе орден от европейското, какво не й доближи за оценки от Олимпиадата и Световното?
Към това, което споделих, мога да прибавя също стрес и мощно предпочитание да се окичи с орден, а не постоянно душeвността може да го понесе това. Но Боряна има блестящи представяния и доста мощни резултати и заслужава всички възторженостти. Трябва да имаме вяра, че ще успее. Боряна е мъдро и интелигентно момиче, и знае какво би трябвало да усъвършенства в играта си, с цел да печели медали и да е измежду най-хубавите.
Ако Дина Аверина прекрати кариерата си, допустимо ли е Бубето незабавно да стане най-хубавата в Европа и света?
Боряна ще е една от най-хубавите вечно. Дали ще е Дина, или някоя друга съветска гимнастичка, няма значение, тъй като в Русия вършат сериозна селекция. Там сред 15 хиляди избират пет, до момента в който ние в България от 15 избираме пет. Русия има мощна школа и ще демонстрира мощна гимнастика и отсега нататък. Рускините са главните ни съпернички за призовите места и ще останат такива. Няма да се откажат от това, което реализират.
Какво смятате за развиването на Татяна Воложанина?
Имаше доста положително самостоятелно наличие на шампионати и на международното, което се дължи на нейния извънреден гений. На Таня й трябват повече надпревари и повече артистичност. Тя има техника на уредите и комплицирани съчетения, само че би трябвало да реализира салдото. Времето работи за нея и може да чакаме да става още по-силна.
Г-жо Гигова, след такива огромни достижения, увличат ли се от ден на ден дребни момиченца по Вашия спорт и спокойна ли сте за бъдещето на художествената ни гимнастика?
Неминуемо триумфите водят до интереса на доста дребни деца да се занимават с този спорт. Той е доста известен у нас и напълно нормало е известността да води до привличане на фрагменти от ранна възраст. В клубовете има от ден на ден нови деца и разширението на основата на пирамидата води до едно изцяло позитивно развиване на художествената ни гимнастика.
Имаме ли перспективни състезателки и висока конкуренция, с цел да се създава първокласен състезателен артикул?
Определено имаме такива, а това, че се работи по единна стратегия в клубовете, оказва помощ за израстването на девойките.
Разполагаме ли със способни треньори, които да развиват дарбата на тези надарени девойки, с цел да могат след години да съхраняват традициите и да носят спортна популярност?
В националите тимове са подбрани можещи експерти, които са стимулирани, имат предпочитание да работят и употребяват верни способи за работа с гимнастичките, с цел да има мечтани резултати. В нашия спорт има специфичност, и всичко би трябвало да е доста точно и тъкмо изпълнено, с цел да дойдат триумфите. Тази хубост, която виждаме, тя не се реализира елементарно, реализира се с труд и детайлно разработване на съчетанията.
Осигурени ли са всички нужни условия на треньорите в клубовете, с цел да вършат гимнастички?
Осигурени са и работата в клубовете е на високо професионално равнище. Изискванията към треньорите се покачиха и от клубовете към този момент идват по-подготвени гимнастички, като по този метод е малко по-лесно да се работи с тях в националните тимове. Важно е, че в клубовете знаят по какъв начин да работят, с цел да основават гимнастички и да развиват гения им. Както се споделя, машината е задвижена, а колелото в историята на художествената ни гимнастика се върти.
Имахте ли опция през последните месеци да разговаряте със международни звезди в гимнастиката и какво Ви споделиха те за нашите състезателки?
Получих поздравления от всички експерти, с които беседвам през последните месеци. Всички са единомислещи, че българският отбор е бил най-силният и справедливо е спечелил първото място на Олимпийските игри. Това е една доста висока оценка и аз доста се веселя да слушам такива отзиви, които показват страсти и обективност във връзка с нашите състезателки.
Г-жо Гигова, какво желаете да виждате от идващите ни генерации гимнастички?
Ние вървим по верен път на развиване и този път не може да не докара до триумфи на гимнастичките ни. Отделно новият устав, който се сътвори в последните две години и влиза в действие от 1 януари, ще даде опция да се развие съставния елемент на артистичност при осъществяването, което малко липсваше. Смятам, че върху това ще работим, само че ние имаме в това отношение едно по-високо ходило на развиване от останалите.
Кое е то?
Показваме хореографии, които са на доста високо равнище и те се правят оценка от всички. Ние ще продължим да демонстрираме красива гимнастика, комплицирана, темпераментна, динамична, с доста комплицирани съчетания на уредите, което ще направи представянето на България доста сполучливо, даже по-успешно, в сравнение с до момента. За всички тези триумфи в нашия спорт, заслугата е на професионалното управление на родната федерация в лицето на нейния президент Илиана Раева. Всичко, което тя прави, е сполучливо. Илиана образува допустимо най-хубавия екип за спорта ни, който е сплав сред естетика, музика, придвижвания, гений и обич. Този съвършен екип работи въодушевено, като всички са отдадени на своята работа и реализиране на проектите и плановете.
Източник: sportlive.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР