Единодушно с 20 гласа „за и нито един „против Висшият ...

Единодушно с 20 гласа „за и нито един „против Висшият

Важните новини във ФАКТИ на 14 януари


Единодушно с 20 гласа „ за " и нито един „ срещу " Висшият правосъден съвет избра Галина Захарова за ръководител на Върховния касационен съд. Така тя става първата жена ръководител в историята на съда. След 7 часа чуване позитивно за Захарова се изрекоха основният прокурор Иван Гешев, ръководителят на Върховния административен съд Георги Чолаков и самият Лозан Панов, чийто пост Захарова ще заеме през февруари, напомня " Нова телевизия ".

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров е с лишен достъп до класифицирана информация. Товa сподели министър председателят Кирил Петков в ефира на Нова телевизия.

Вчера стана ясно, че Цацаров ще подаде оставка като ръководител на Комисията. Очаква се тя да бъде подадена още идната седмица и от 1 март решението да влезе в действие.

Войната сред депутата от „ Продължаваме промяната” Христо Петков, известния рапър Ицо Хазарта и партия " Възраждане " не престава. Сред като Хазарта назова от парламентарната естрада протестиращите против зеления документ „ шепа нещастни фашисти”, Възраждане отвърна на удара през днешния ден.

Парламентарната група на " Възраждане " предлага план на решение за тестване на народните представители за приложимост на наркотични субстанции и алкохол. Това разгласи на брифинг в Народното събрание Цончо Ганев, народен представител от ПГ на " Възраждане " и заместник-председател на Народното събрание.

Съединените щати поддържат напъните на държавните управления на България и Република Северна Македония да работят дружно, взаимно с Европейски Съюз, за разрешаване на двустранните проблеми. Това обявиха пред Българска национална телевизия в писмен отговор от Посолството на Съединени американски щати в София.

Повод е материал със зам. държавния секретар на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар на " Гласът на Америка ", в който се твърди, че Посолството на Съединени американски щати в София и българското държавно управление работят за адресиране въпросите на " македонското малцинство " у нас. По-рано през днешния ден и евродепутатът от Вътрешна македонска революционна организация Ангел Джамбазки разгласява позиция по въпроса.

Държавната организация за национална сигурност (ДАНС) също не е съумяла да открие пътната карта за развиването на газопреносната мрежа, която държавното управление на Бойко Борисов подписа с " Газпром " през 2017 година Това стана ясно по време на днешния парламентарен надзор, откакто енергийния министър Александър Николов отговори на въпрос от депутата Мартин Димитров ( " Демократична България " ).

Припомняме, че на 3 юни 2017 година от пресцентъра на енергийното ведомство оповестиха, че тогавашният министър Теменужка Петкова и държавният глава " Газпром " Алексей Милер са подписали пътна карта, според която двете страни ще проучат въпроса за развиване на газопреносната инфраструктура на територията на България, при отчитане на разпоредбите на Европейски Съюз. Зад тази обща дефиниция тогава бе разчетена сделка за работа по реализацията на втора тръба от газопровода " Турски поток " до България.

Журналистката Велислава Дърева е следващата уволнена от в. " Дума ". Това разгласи самата тя на страницата си в обществената мрежа. По думите ѝ тя не е била осведомена за решението на управлението. Ето какво написа Дърева във Facebook:

" От през днешния ден, 14 януари и аз не съм част от екипа на ДУМА. Просто са махнали моето име от карето на вестника. Тез храбреци, гаулайтерите на Вождесата, дори не посмяха да ми го кажат персонално. Поне по телефона. Безкрайни са чудесата корнелиански! Уволняват те подло, бандитски, иззад ъгъла! Без причини, без претекстове, без пояснения.

Източник: fakti.bg