Единият от мандатоносителите на Продължаваме промяната Социалдемократи е получил най-голяма

...
Единият от мандатоносителите на Продължаваме промяната Социалдемократи е получил най-голяма
Коментари Харесай

Партия без депутат в 47-я парламент е получила над 600 хил. лева субсидия

Единият от мандатоносителите на " Продължаваме промяната " Социалдемократи е получил най-голяма дотация за интервала 14 ноември до 31 декември без да има нито един народен представител в 47-тото Народно заседание. Това за държавните дотации, които са били изплатени на партиите и обединенията за парламентарните избори на 14 ноември.

От документа, оповестен на страницата на ведомството, се вижда, че най-голяма дотация е получила обединението " Продължаваме промяната " - 708 212 лв., в която влизат партиите " Волт ", " Средна европейска класа " (СЕК) и Социалдемократи. " Волт " и " Средна европейска класа " (СЕК) са взели всяка по 35 411 лева Същевременно политическо придвижване Социалдемократи е получила 90% от цялата дотация или 637 390 лв.. Партията няма нито един народен представител в Народното събрание за разлика от " Волт " и " Средна европейска класа ", чиито водачи Настимир Ананиев и Константин Бачийски станаха народни представители.

Пред водачът на Социалдемократи Елена Нонева изясни, че няма нищо смущаващо в това, защото в съдружното съглашение било записано, че " Волт " и " Средна европейска класа " ще получат по 5%, а Социалдемократите - 90%.

По думите ѝ решението за разпределението на дотацията е на база опита на всяка една от партиите. По този аршин " Социалдемократи " е с най-дълъг политически опит, споделя тя и прибавя, че това е било в съгласие сред политическите сили в обединението. Нонева разгласи, че средствата щели да бъдат изразходвани за развиването на партията.

Политическият план на Кирил Петков и Асен Василев " Продължаваме промяната " не е регистриран като партия по тази причина дотациите се изплащат на трите мандотоносителя.

Сумата на изплатените дотации за интервала от 14 ноември до 31 декември е 2 348 732 лв.. Всяка от партиите и обединенията получава по 8 лв. за автентичен глас, а не както преди - по 11 лв., като дотациите се изплащат на няколко транша.
Втората политическа мощ ГЕРБ-СДС е получила 627 504 лв. дотация, от които 606 233 лв. са за ГЕРБ, а 21 271 лв. - за Съюз на демократичните сили. Движението за права и свободи (ДПС), която стана трета политическа мощ на изборите на 14 ноември е с 358 751 лв. дотация. Коалицията Българска социалистическа партия за България ще получи 281 758 лв., като 267 758 лева са за Българска социалистическа партия, а по 3500 лв. - за Политически клуб Тракия, Комунистическа партия на България, Нова зора и Екогласност. Държавната дотация за Демократична България е 175 659 лв., които се разпределят сред " Да, България " - 76 851 лв., Демократи за мощна България (ДСБ) - 76 851 лева и " Зелено придвижване " - 21 957 лева " Възраждане " е получила малко над 130 хиляди лв., а " ИТН " - 32 843 лв.. Формацията на Слави Трифонов упорства държавната дотация за партиите да бъде от по 1 лева (парламентът към този момент е отхвърлял подобен проектозакон - бел. авт.) на автентичен глас и след предходни избори е заявявала, че връща средствата над това.

Тъй като партия Вътрешна македонска революционна организация на изборите и получи 1.08% от гласовете (28 319 гласа) също има право на дотация. За посочения интервал Вътрешна македонска революционна организация е взела 29 796 лева.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР