Единен стикер ще показва трайно ниските цени на хранителните продукти,

...
Единен стикер ще показва трайно ниските цени на хранителните продукти,
Коментари Харесай

Единен стикер показва трайно ниските цени на храните | От вчера те са предоставени на две вериги

Единен стикер ще демонстрира трайно ниските цени на питателните артикули, с които са се заели комерсиалните обекти.

Той е създаден от Министерството на стопанската система и промишлеността и към този момент е възложен на веригите, които са декларирали предпочитание за включване в осведомителната система foodprice.bg.

Това заяви министър Никола Стоянов в утринния блок на БТВ “Тази събота “, оповестиха от Министерството на стопанската система и промишлеността.

От към седмица уеб сайтът foodprice.bg дава информация за целия развой по ценообразуване на питателните артикули – от цената на суровината, през тази на импорт и на едро, до крайната, която заплащат хората в магазина.

“Отправихме покана до всички юридически лица, които се занимават с търговия на дребно на хранителни артикули и имат годишен оборот от над 30 млн. лева, да се включат в нашата самодейност ”, изясни икономическият министър.
До момента на уеб страницата се пресъздават единствено междинни цени на дребно. Според икономическия министър по тази причина би било позитивно в случай че комерсиалните обекти вземат участие. От една страна това ще насърчи конкуренцията и ще осветли процеса, а от друга – единствено те могат да се ангажират каква е най-ниската цена, на която продават продуктите си, разяснява той.

До този миг едвам две търговски вериги са подали информация към уеб страницата foodprice.bg, като тя към този момент е оповестена, стана ясно още от думите на икономическия министър.

Едната верига е Lidl, която дава информация единствено за 5 продукта в комерсиалната ѝ мрежа. Другата верига е " КООП " на Централния кооперативен съюз, която дава информация за 15 артикули в магазините си в София и Пловдив.

“Надяваме се това да е единствено начало на процеса и занапред да има доста по-голяма интензивност ”, сподели министър Стоянов.
Задължително изискване е всяка верига, включваща се в самодейността, да заявява, че за една седмица напред ще продава продуктите на посочените от нея цени . Тази стойност през интервала може да понижава, само че не и да се усилва. Информацията от тях следва да постъпва всеки четвъртък в Министерството на стопанската система и промишлеността и цената ще важи от петък до четвъртък. Промоциите, които комерсиалните обекти организират, не могат да бъдат включвани на уеб страницата foodprice.bg.

За да бъдат улеснени потребителите е създаден единният стикер, който търговците при предпочитание ще слагат на тези артикули. Той е в три разновидността – кръговиден, правоъгълен и квадратен , с оглед разликите в стелажите на магазините. От през вчерашния ден те са предоставени на двете вериги и към този момент са сложени в част от магазините им в страната.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР