Единен протокол за лечение на COVID пускат до дниСлужебният министър

...
Единен протокол за лечение на COVID пускат до дниСлужебният министър
Коментари Харесай

Кацаров обеща спешна помощ по въздух след 3 г.

Единен протокол за лекуване на Коронавирус пускат до дни
Служебният министър даде обещание “серологичен разбор на епидемията”

Правят Дирекция за отбрана на пациента

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров, чийто мандат е два-три месеца, разкри грандиозните си няколкогодишни проекти за ведомството на брифинг-отчет за първия месец ръководство на държавното управление на президента Румен Радев.

“Отчетът за нашата активност е доста дълъг, ще го публикуваме на интернет страницата на нашето министерство”, акцентира Кацаров.

Той разгласи, че България може да има система за незабавна здравна помощ по въздуха след три години - през 2024 година

Кацаров акцентира, че най-важното за него при влизането в министерството било да се промени метода на приемане на имунизациите от персоналните лекари, както и да се даде приоритет на имунизацията на възрастните хора, тъй като за тях тя е въпрос на живот и гибел.

По думите му, въпреки че имунизацията върви с незадоволителни темпове, положителната вест е, че за интервала от смяната на целите са се имунизирали над 400 хиляди лица над 60-години, колкото били за целия предходен интервал на имунизация.

Министърът пропусна да изясни, че първата заповед, с която спря зелените коридори се наложи да бъде редактирана защото на процедура ограничи достъпа на искащи да се имунизират. Кацаров не сподели и че сега ползата към имунизациите е понижен и има заплаха да изхвърлим закупени препарати.

Според служебния здравен министър липсвал какъвто и да било серологичен разбор на епидемията, по тази причина той наредил да се направи подобен. “Наредих и на НЦОЗА да се направи разбор за прекомерно високата смъртност за интервала. Коронавирус не е отминал, рискът през есента е огромен и би трябвало да сме наясно за повода за неприятните резултати, които имахме през предходната година”, съобщи служебният министър.

“Имаше над 5000 неверни документа, опитахме се да преодолеем по най-бързия метод този проблем”, изясни Кацаров. Бързането му със документите наложи преиздаването им, защото в това време от Европейски Съюз утвърдиха единния документ. Няма решение на казуса с хората, които са прекарали Коронавирус, само че са били диагностицирани с антигенни проби.

“До края на идната седмица ще бъде оповестен обединен протокол за диагностика и лекуване на COVID-19, опитваме се да организираме и здравно-информационна кампания”, която също не беше направена, добави Кацаров. Здравно-информационна акция имаше, само че за какво да не се изхарчат едни спомагателни пари за още една, разясниха медицински специалисти и лекари, които показаха и подозрения в основаването на обединен протокол за лекуване на Коронавирус.

“Другата страна на работата, която свършихме, е да стартираме промени в здравната система и премахване на грешките. Ще основа нова Дирекция за правата на пациента, която смятам за задължителна”, разгласи служебният министър. Самият Кацаров дълги години е ръководител на основаният през 2007 година Център за отбрана на правата в опазването на здравето - неправителствена организация, чиято цел е отбрана правата на пациентите и лекарите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР