Единен изпит, подобно на инициативата на медицинския факултет на Софийския

...
Единен изпит, подобно на инициативата на медицинския факултет на Софийския
Коментари Харесай

Вижте дали ще има единен изпит и по право

Единен изпит, сходно на самодейността на медицинския факултет на Софийския университет и Медицинския университет в София, може да бъде въведен и за специалността “Право ”, написа 24 часа.

“Чували сме оферти за обединен изпит по право. В предишното е имало такава форма на изпит за някои специалности. Централизиран банкет съществува и в други страни ”, разяснява деканът на правния факултет на Софийския университет проф. Сашо Пенов.

“Единните изпити имат преимущество, тъй като критериите ще са идентични на всички места. От друга страна, с оглед социално-икономическите условия и критериите за районна реализация на студентите, може да се случи по този начин, че претенденти, които нямат опция да се образоват в София, да бъдат принудени да учат не там, където желаят ”, добави проф. Пенов. Трябвало да се обмисли деликатно механизмът на класиране.

След като факултетът по медицина на Софийския университет разгласи, че тази година ще прави взаимни претендент студентски изпити с МУ, медицинските университети отвън столицата обаче не реагираха възторжено на концепцията.

Ректорите на МУ-Варна, МУ-Пловдив, и МУ-Плевен, подготвяли общо мнение против единните изпити, за които “24 часа ” писа. Ректорът на Медицинския университет в Плевен проф. Славчо Томов е осведомен с обявата, бе сбита преди правенето на мнението пиарът на вуза Велина Дукова пред “24 часа ”.

“Много мъчно ще е да се вкара общ изпит за медицинските университети и факултети в страната, защото изисква безспорна съгласуваност сред тях - на проекти и стратегии. Досега сходна концепция сред управленията на вузове не е обсъждана, макар че не е нещо ново - в предишното е имало обединен изпит ”, сподели зам.-ректорът по образователната част на Медицинския университет в Пловдив проф. Мария Куклева. Според нея системата на препитване за медици в Пловдив е сполучлива и няма потребност да бъде променяна.

“С паника следим това, което се случва в МУ-София и във факултета по медицина към Софийския университет. Готови сме, в случай че сътрудниците желаят, да им помогнем и спомагаме за решение на проблемите им. Относно концепцията някой различен да организира кандидатстудентската акция и изпити в МУ-Варна, мисля, че това, първо, е нелегално, второ, е неуместно. Може би в действителност е належащо МУ-София, и факултетът по медицина към СУ да се слеят в единна конструкция, още повече че са в едно обитаемо място. Така ще могат да решат проблемите си и ще съумеят да покачат потенциала, капацитета и качеството на преподаване ”, сподели за “24 часа ” ректорът на варненския Медицински университет проф. доктор Красимир Иванов.

“Да се дава за образец кандидат-студентската акция в МУ-София? Оставям въпроса без коментар! В момента кандидатстудентската акция в МУ-Варна, протича обикновено при голям интерес. 1200 индивида се явиха на предварителния изпит по биология в събота. Конкуренцията и тази година ще е голяма - 10 индивида се борят за 1 място в специалностите “Медицина ”, “Дентална медицина ” и “Фармация ” при образованието на български език. Безпрецедентна е конкуренцията и в англоезичното образование - 3-ма чужденци за 1 място. Затова декларирам, че сме подготвени, с нашия опит, потвърден през годините, да помогнем на всеки. Университетите са самостоятелни и могат сами да вземат решение проблемите си ", акцентира проф. Иванов.

“Хубаво е да има единна форма на изпита за медицинските университети и факултети, защото в този момент кандидат-студентите учат по един метод за Стара Загора, по различен - за София, по трети - за Пловдив и така нататък Ние в Тракиския университет държим на отворените изпити с проби и задания, а не с насърчаване на въпроси, с цел да не учат претендентите материала наизуст, ” разяснява ректорът на Тракийския университет в Стара Загора проф. Иван Въшин. Още по тематиката четете тук.

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР