Единен информационен център скоростно ще обработва заснетите клипове Тайни полицейски

...
Единен информационен център скоростно ще обработва заснетите клипове Тайни полицейски
Коментари Харесай

Тайни автопатрули снимат нарушителите на пътя

Единен информативен център скоростно ще обработва сниманите клипове

Тайни полицейски патрули с чисто нови немаркирани коли ще снимат нарушителите на пътя. Пътната полиция ще се оборудва с още камери. Предстои построяването на обединен информативен център, който скоростно ще обработва сниманите клипове, съобщи бТВ.
До края на 2019 година на пътя ще работят още 56 нови камери на тринога. Всяка от тях може да снима по над 100 нарушавания за час и в двете направления на придвижване на колите. Всички снимани клипове и фотоси от всички устройства в страната - мобилни и стационарни - ще постъпват в този нов информативен център. Системата ще обработва данните автоматизирано и автоматизирано ще се издават електронните фишове. На процедура това значи, че ще има повече снимани нарушавания и повече честитки за водачите.
Камерите на КАТ снимат стотици хиляди нарушавания годишно. Всяко от тях се обработва ръчно, ангажира хора и лишава време, изясни пред bTV основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов. " Снимат сътрудниците, по-късно би трябвало да източат устройствата, тогава да се обработят и по-късно да бъдат издадени електронните фишове. А това всичко ще става автоматизирано. Първо ще се спести време, второ – ще бъде изчистен напълно субективният миг в обработката и издаването на един подобен електронен фиш ”, уточни Иванов. Така вместо по бюрата, пътните служители на реда ще дежурят на пътя. А с цел да има действителен надзор на пътя, патрулите ще са секрети. По думите на Иванов хората няма да знаят, че това са полицейски коли. Като за начало тайните патрули ще са 15 и ще ловят извършители по автомагистралите.

Според автомобилния играч Димитър Илиев изпреварването отдясно и гневното шофиране са най-сериозният проблем на пътя. Според него опитът от други страни демонстрира, че тази система работи. ”Действа дисциплиниращо, хората се тормозят да нарушават правилника, защото не знаят кой, по кое време и от кое място ги дебне ”, споделя състезателят.
Според него изпреварването в спешна лента на автомагистралата може в действителност да бъде в действителност доста рисково. Точно подобен вид надзор счита, че ще спре такива извършители.

Цялото ново съоръжение - техника, камери и коли занапред ще се купи, а задачата на тактиката е е да се понижат тежките произшествия и жертвите от войната на пътя.

С близо 10 на 100 по-малко са злополуките през 2018-та година. Намалява броят на починалите и ранените, сочат данните на Министерство на вътрешните работи.

А анализите сочат, че занижението е резултат от по-сериозния надзор на пътя, по-високите санкции и свалянето на регистрационните табели на колите при фрапантни нарушавания.

Източник: insmarket.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР