Единайстото издание на най-голямото в България сватбеното изложение – Balkanica

...
Единайстото издание на най-голямото в България сватбеното изложение – Balkanica
Коментари Харесай

Все повече българи предпочитат да се женят с народни носии

Единайстото издание на най-голямото в България сватбеното ревю – Balkanica Wedding & Honeymoon Expo 2019 – ще се организира на 19 и 20 януари в Sofia Hotel Balkan. По традиция при започване на годината събитието притегля интереса на двойките, на които следва женитба и в границите на два дни ги среща с разнообразни представители на сектора. Организатор на ревюто е компания „ Експолайн “ ООД – представлявана от Анета Пени и Ирини Батзака.

На публична конференция във връзка събитието бяха показани най-важните и настоящи акценти от тазгодишното издание на ревюто. За първи път Balkanica Wedding & Honeymoon Expo 2019 показва мароканска женитба с общителното подпомагане на Посолството на Мароко в София. Анета Пени, издател на списание „ Сватба”, съиздател на сп. „ Дипломатически набор “ и уредник на ревюто разгласи, че партньорство с посолство за събитието се прави за първи път, само че възнамеряват да го трансфорат в традиция и всяка година да се показват сватбените обичаи в културата на разнообразни страни. Тя обърна внимание че: „ По-решителните младоженци могат още в границите на ревюто за два дни да провеждат огромна част от сватбата си при специфични условия с отстъпки от изложителите. “

Специален посетител на конференцията беше Закия Ел Мидауи, ексклузивен и пълномощен дипломат на Кралство Мароко в Република България, която описа за мароканските обичаи при организирането на женитба. Жан Джадиди – изложител, флорист от „ Мистър гарден “, показа трендовете при декорациите с цветя. Проф. Любомир Стойков – ръководител на Академията за мода, беше водещ на конференцията и показа сватбените дрехи, които бяха показани.

По време на конференцията за Balkanica Wedding & Honeymoon Expo 2019 бяха демострирани обичайни марокански такшита, с които се облича булката. Те съставляват кафтан с една или повече хастари, които могат да доближат и седем на брой. Такшитата са ръчно тъкани със златни и сребърни конци, направени от фина коприна, дантела и кадифе, украсени с камъни „ Сваровски “ и други полусъпоценни камъни. Гостите се допряха до културата на Мароко и посредством демонстрацията на чаена гала, съчетана с дегустация на марокански чай и сладки.

Избрани булчински рокли от своите най-нови сбирки демонстрираха: фешън къща „ Блинк “ с дизайнер Ради Лазрова, Mille Bridal, Victoria Bridal, „ Къща на шапките “ с дизайнери Ирина и Георги Сардареви, фешън къща „ Одета “ с дизайнер Валерия Лазарчева и брачен бутик „ Алегра “ с дизайнери Галя Долапчиева и Радостина Илиева. Дизайнерката Ради Лазрова заключи и някои от водещите трендове: разнообразни дължини на роклите, асиметрия, солирани елементи, плохи, наслагване на транспарантни материи, деколте вид „ лодка”, корсетите и голото рамо, което акцентира женствеността, ударение върху ръкавите, 3D флоралните претекстове, геометрични детайли. Цветовите комбинации са всички, известни досега: бяло, айвъри, ярко екрю или шампанско, както и потреблението на материя с физически или гальовен пастелен колорит под главния цвят. Силуетите са най-разнообразни – А линия, „ нимфа “, вид „ принцеса “ и рокли с висока талия, както и роклите две в едно. При материите изпъкват матиран сатен, дюпон, шифон, тюл, както и техни копринени разновидности, несъмнено, и дантелата.

По време на конференцията Анета Пени показа, че доста се усилват сватбите в обичаен жанр или българските сватби, за които се търсят национални носии и техни стилизирани разновидности. Тези сватби са най-желани при смесените бракове и от българите, които живеят в чужбина, само че вършат сватбите си в България, в градчета като Жеравна и Копривщица. По време на ревюто ще има обособен щанд, който ще показва българските традиции и обичаи като параленост с тези на Мароко. Общо 50 водещите компании в бранша на сватбената промишленост са участниците в ревюто.

Относно флоралната украса Жан Джадиди показа, че най-предпочитани са пролетните цветя, ароматната фрезия, розата и по-конкретно – спрей розите. За българските сватби желан е здравецът, като знак на здраве. Силна наклонност са зелените сватби, които се вършат с повече зеленина. Класическото бяло постоянно участва, само че доста се търсят и нежните пастелни цветове, като неясно розово и лилаво. Комбинацията от алено и зелено при цветята е желана особено за сватбите в обичаен български жанр.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР