Единадесетото издание на Национална Кулинарна купа на България 2018, организирано

...
Единадесетото издание на Национална Кулинарна купа на България 2018, организирано
Коментари Харесай

Шеф Манчев и шеф Токев търсиха кулинарни таланти в Пловдив

Единадесетото издание на Национална Кулинарна купа на България 2018, проведено с поддръжката на „ Бултекс 99 “, завърши през вчерашния ден в Пловдивския панаир. Над 130 занаятчия готвачи от страната и чужбина два дни мериха в най-престижното кулинарно събитие у нас.

В категория Готвач на годината купата сграбчи Васил Якимов. Варненецът пребори конкуренцията в тематика „ Модерна класика – Българска история “ с предястие, основано на родопския пататник и главно с агнешко месо. Христо Фидов, Георги Раев и Георги Андреев пък завоюваха отборните борби с тематика „ Иновация – трактовка на известни френски ястия “. Тристепенното меню даде поле на изява на тимовете тази година да покажат умения в подготвяне на чорба от трюфели, главно от пъдпъдък, грозде и коняк и десерт лимонен тарт с меренг. Раздадоха се награди и в посоки Пицар на годината, филетиране на риба, категория Телешко месо, Паста.

Стефани Младенова завоюва купата Сладкар на годината. Най-изкусителнатата категория тази година беше с тематика „ България-Люлка на цивилизацията, Тракийско златно богатство ”. Скулптури – шедьоври от шоколад сътвориха участниците в първия кръг на конкуренцията. Българската традиция беше главен акцент на втория кръг на сладкото съревнование. В него участниците мериха сили в тематика Българска роза. Стефани Младенова и съперниците й изработваха и петифури с главен артикул българско саламурено сирене и украса Българска шевица.

Кулинарна купа на България се провежда от Българската асоциация на професионалните готвачи с ръководител Андрей Стоилов. Участниците от Национална кулинарна купа на България са печелили десетки медали от надпревари по целия свят. Участници и уредници на Национална кулинарна купа не един път са били представяни на Олимпийските кулинарни игри в Германия. Националният кулинарен тим на България има три поредни участия на тези игри, а Кулинарната купа в Пловдив е мястото на което се откриват новите очаквания на националния ни тим. Сред лицата на БАПГ са някои от най-утвърдените и известни български шеф-готвачи като Иван Манчев, Андре Токев, Димо Димови Николай Боруков.

Пълният лист на медалистите от 11-то издание на Кулинарна купа на България:

 

Пицар на България:

3. Иван Боянин

2. Мартин Маринов

1. Георги Георгиев

 

Готвач на България:

3. Александър Енчев от Русе

2. Сали Али от Русе

1. Васил Якимов от Варна

Филетиране на риба:

3. Валентин Йорданов

2. Жана Георгиева

1. Цветомир Кръстев

 

Категория Телешко месо:

3. Живко Янчев

2. Юлиян Любенов

1. Цветомир Кръстев

 

Категория Паста:

3. Надежда Манева

2. Пенко Пенков

1. Петя Станишко

 

Сладкар на България:

3. началник Борис Илиев

2. Моника Георгиевич

1. Стефани Младенова

 

Кулинарен тим на България:

3. Венко Горчев, Христо Георгиев и Емил Доевски от Пловдив

2. началник Калоян Колев, Андреа Чианг и Данаил Двонин от Варна

1. Христо Фидов, Георги Раев и Георги Андреев от София.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР