Единадесетата докторантска научна сесия, която се проведе в Стопанска академия

...
Единадесетата докторантска научна сесия, която се проведе в Стопанска академия
Коментари Харесай

Млади изследователи от Стопанска академия представиха свои разработки

Единадесетата докторантска научна сесия, която се организира в Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ” в Свищов, даде опция на млади откриватели да показват свои научни разработки. Във форума, проведен от публицистичния съвет на Годишен сборник „ Научни проучвания на докторанти ”, в който се разгласяват студии и публикации на младите откриватели, участваха 33 докторанти от постоянна, задочна и независима форми на образование. В Стопанска академия е традиция докторантите да показват на профилиран конгрес своите креативен търсения и да потвърждават степента на напредналост по пътя им на научно израстване.

Докторантската сесия откри основният редактор на изданието, доцент доктор Стефан Симеонов. Той разясни, че една от главните хрумвания на форума е шерването на опита, търсенията, методите и вдъхновението на младите откриватели. „ Участието в докторантската научна сесия е вход към издание в издание, особено предопределено за разработки на докторанти, което има своето уместно място измежду профилираните стопански издания в народен мащаб “, означи доцент Симеонов, като акцентира, че задачата и на публицистичния съвет, и на академичното управление е повишение качеството на научните разработки на младите откриватели.

Приветствие към участващите докторанти и техните научни ръководители насочи зам.-ректорът по научноизследователска и планова активност, доцент доктор Тодор Кръстевич. Той пожела на младите откриватели да показват резултати от прагматични решения, които са солидно теоретично обосновани, с цел да имат нужното качество и да бъдат оповестени в авторитетното издание Годишен сборник „ Научни проучвания на докторанти ”. Зам.-ректорът показа, че това печатно издание на Стопанска академия е включено в националния указател на издания с научно рецензиране, приети от НАЦИД (Национален център за информация и документация), а изявления единствено в такива издания се взимат под внимание в процеса на академично израстване в България.

Представянето на докторантските разработки бе проведено в три редом работещи секции. Първата секция сплоти докторанти с разработки в областите финанси, макроикономика, обезпечаване и обезпечаване. Във втората секция бяха показани проучвания в региона на надзор, разбор, стопанска отчетност и стопанска система на браншовете. Докторантите в трета секция презентираха разработки, свързани с мениджмънт, маркетинг и интернационалните стопански връзки. В рамките на регламентираното време участниците презентираха своите проучвания, а членовете на съответните комисии сложиха въпроси и насочиха рекомендации към създателите за рационализиране на изследователската им работа. За първи път в сесията взе участие докторант с онлайн презентация, който се образова в Стопанска академия, само че сега осъществя Еразъм+ подвижност в задграничен университет.

Тазгодишното, единадесето издание на форума още веднъж бе с конкурсен темперамент и журитата отличиха с награди най-добре показали се трима докторанти във всяка секция. Първенците бяха наградени със особено направен плакет и ваучер за закупуване на профилирана научна литература. Стойността на ваучера за първо място е 150 лева, за второ – 100 лева, а за трето – 50 лева Наградите на отличените девет докторанти връчиха зам.-ректорите доцент доктор Тодор Кръстевич и доцент доктор Николай Нинов, основният редактор на Алманаха – доцент доктор Стефан Симеонов и членовете на публицистичния съвет доцент доктор Марина Николова и доцент доктор Христо Сирашки.

Представените проучвания са в развой на рецензиране и отговарящите на условията ще бъдат оповестени като студии и публикации в идния брой на академичното печатно издание Годишен сборник „ Научни проучвания на докторанти ”, което ще бъде отпечатано през 2019 година

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР