Един прекрасен творец и човек влиза в държавното управление.Диригентът Найден

...
Един прекрасен творец и човек влиза в държавното управление.Диригентът Найден
Коментари Харесай

Кой е новият министър на културата - диригентът Найден Тодоров с нова палка

Един прелестен създател и човек влиза в държавното ръководство.

Диригентът Найден Тодоров от през днешния ден ще развърти нова палка - ще размени скулптора Велислав Минеков на поста министър на културата в служебния кабинет " Гълъб Донев 2 ".

 

Той е и единствената рокада в новото служебно държавно управление, което президентът разгласи по-рано през днешния ден.

Кой е новият длъжностен министър на културата?

Найден Тодоров приключва с отличие музикалното учебно заведение „ Добрин Петков “ в Пловдив и продължава образованието си по оркестрово диригентство при професор Урош Лайовиц, хорово диригентство при професор Гюнтер Тойринг и оперно диригентство при професор Конрад Лайтнер в Университета за музикално и театрално изкуство във Виена.

През 1996 година е поканен от йерусалимската фондация „ Ленард Бърнстейн “ в Академията Рубин в Йерусалим, където специализира при диригента на Израелската филхармония Менди Родан.

През 1997 година той основава в родния си град фестивала „ Тракийско лято ”. Година по-късно получава първия си непрекъснат интернационален ангажимент – в Хайфа, Израел, със Северно-израелския симфоничен оркестър, където е определен сред повече от 150 претенденти за непрекъснат диригент на оркестъра.

В идващите години Найден Тодоров гостува на сцените на редица от най-големите културни центрове в Европа, Азия, Африка и Америка.

През 2000 година, единствено на 26 години, е поканен за Музикален шеф на Пловдивската опера и филхармония, като се оказва най-младият диригент в България на такава позиция.

В интервала 2003-2005 работи като живописен началник на Оперно-филхармонично сдружение Бургас. Няколко години по-късно заема тази позиция и в хор „ Дунавски звуци “ в Русе.

В интервала 2005-2017 Найден Тодоров е шеф на Държавната опера в Русе.

През 2006 година прави своя дебют с Берлинския симфоничен оркестър и единствено година по-късно е поканен да дирижира и концертите от турнето на състава в най-големите градове в Япония.

През 2010 дебютира и във Виенската национална опера, дирижирайки спектаклите на балета „ Лешникотрошачката ” от Чайковски с Виенския държавен балет.

През 2013 година Найден Тодоров се дипломира като управител в региона на културата в Нов български университет, където през последните години е поканен да изнася лекции.

От 2017 година е шеф на Софийската филхармония, с която гостува на някои от най-престижните подиуми в Европа – зала „ Бозар “ – Брюксел, Музикферайн – Виена, огромната зала на Берлинската филхармония. В концертите си със Софийската филхармония Найден Тодоров работи с някои от най-изявените по света артисти и инструменталисти.

Найден Тодоров е работил с всички български държавни оркестри и оперни театри, както и с доста непознати оркестри, сред които Виенския симфоничен оркестър, Филхармонията на Богота - Колумбия, Оркестъра на Румънското радио и телевизия, Филхармонията на град Токио и мн. други

От 2018 година, като част от просветителната политика на Софийската филхармония, Найден Тодоров става водещ на предаването за класическа музика на Българската Национална Телевизия – „ На концерт с Българска национална телевизия 2 “.

През 2021 година издава първата си книга с разкази „ Полъх от ангели “.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР