Един от ярките персонажи когато демокрацията правеше първите си неуверени

...
Един от ярките персонажи когато демокрацията правеше първите си неуверени
Коментари Харесай

Александър Каракачанов си спомни за първите години на прехода у нас

Един от ярките персонажи когато демокрацията правеше първите си неуверени стъпки при разграждането на тоталитарната система е Александър Каракачанов. Син на някогашния партизанин и шеф на войските на Министерство на вътрешните работи Панайот Каракачанов, Александър Каракачанов основава Зелената партия и става основател и на Съюза на демократичните сили. Метаморфозите на българската народна власт обаче вършат по този начин, че след години той става съдружен сътрудник на Българска социалистическа партия.

Свалянето на Тодор Живков от власт заварва Александър Каракачанов като докторант в института по философия на Софийския университет. Работи в стратегия за проучване на човешкия мозък. По време на комунизма даже е имало клюки, че в тази стратегия се изследва метода, по който се манипулират хората. Участието на Александър Каракачанов в Клуба за поддръжка на гласността и преустройството е единствено първата стъпка на политическата му кариера, описа той в предаването " Офанзива " по NOVA NEWS.

Току що учредена, Зелената партия влиза в най-голямата коалиция сплотяваща опозиционни обединения Съюзът на демократичните сили. Правителството на Димитър Попов е програмно и е с в началото плануван период на ръководство от 6 месеца. През това време заседава Великото Народно заседание. В кабинета влизат представители на Съюз на демократичните сили, Българска социалистическа партия и Български земеделски народен съюз. Целта му е да освободи цените на стоките и да приготви провеждането на парламентарните избори. Създадено е на 22 декември 1990 г по време на така наречен Луканова зима. България е банкрутирала, а в магазините питателните артикули изчезват. Кабинетът на Димитър Попов обаче остава на власт в продължение на една година.

В сходни размирни времена Александър Каракачанов става кмет на София. Лидерът на зелените остава на поста тъкмо една година – от октомври 1990-а, до 1991 година. След краха на Жан Виденов, Зелената партия влиза в Народното събрание като част от състава на Обединението за национално избавление. Коалиция, доминирана от Движение за права и свободи. По време на ръководството на Иван Костов, Александър Каракачанов внася и Закон за кредитните милионери.

Независимо от смутните времена през днешния ден, Александър Каракачанов не счита, че страната ни е изправена пред нова гражданска война. Многолюдните митинги от началото на 90-те години от дълго време са в предишното. Поколенията са се сменили и са оставили обратно младата армия на българската народна власт. Днес синът на някогашния партизанин и военачалник Панайот Каракачанов, приключил гимназия в Москва, Александър Каракачанов  преподава философска антропология и политология. И споделя, че най-големият проблем пред обществото е все по-ширещата се неначетеност. Въпрос на време е да си отговорим на въпроса дали това в действителност не е повода към момента да се чудим дали преходът е приключил. Въпреки че от дълго време сме членове на НАТО и Европейския съюз.  
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР