Един от всеки петима новорегистрирани безработни към 3 април ще

...
Един от всеки петима новорегистрирани безработни към 3 април ще
Коментари Харесай

„По взаимно съгласие“ близо 10 000 българи са в риск от мизерия насред кризата

Един от всеки петима новорегистрирани безработни към 3 април ще би трябвало да оцелява с до 200 лева обезщетение на месец. Става дума за 9710 души без право на обикновено обезщетение, оповестява на уеб страницата си сп. „ Икономист “, като се базира на данни от Агенцията по заетостта.

При освобождение „ по взаимно единодушие “ служащият има право единствено на девет лв. за работен ден. Това при 20 работни дни в месеца прави едвам 180 лв., което е надалеч под избраната от държавното управление линия на беднотия – 363 лева месечен приход. При общоприетия ред на редуциране се поставя една работна заплата и приемане на 60% от заплатата в продължение на няколко месеца съгласно стажа. Когато пък даден човек губи работата си по виновност на работодателя, той получава не една, а най-малко 4 заплати.
Над 220 хиляди българи са без работа Близо половината новорегистрирани са от хотелиерския и ресторантьорския отрасъл
„ Единственото разумно пояснение за всеобщата регистрация на безработни „ по взаимно единодушие “ е, че това са хора, които не знаят своите права и са позволили да бъдат подведени от работодателя си, който пък си икономисва да им даде една заплата обезщетение. Така те научават за своята неточност едвам когато подадат документи в бюрата по труда за прилагане на компенсации “, написа в материала си „ Икономист “.
Скандали пред бюрата по труда, чиновници напущат поради напрежението Заради големите опашки хората би трябвало да вършат описи, с цел да могат да стигнат до гишетата
Изданието отбелязва, че измененията в обществената система през последните години са за сметка на работещите – с по-малки и по-кратко плащани компенсации при повече условия. Мотивът – трудещите се да бъдат стимулирани незабавно да си търсят нова работа. „ Това обаче не работи в изискванията на икономическа рецесия, когато просто няма задоволително търсене на труд, пораства дълготрайната безработица и се покачват разноските за живот “, акцентира „ Икономист “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР