Един от важните уроци, който научаваме, когато работим с отдалечени

...
Един от важните уроци, който научаваме, когато работим с отдалечени
Коментари Харесай

$100 милиарда ще са нужни инвестициите в интернет достъп в Африка

Един от значимите уроци, който научаваме, когато работим с отдалечени екипи в Африка или пътуваме из континента, е че там надалеч не на всички места интернетът в действителност е интернет. Понякога може и да имате достъп до Гугъл, Фейсбук и WhatsApp, само че качеството и цената на връзката варират доста. Това зависи най-много от града, където отивате по работа или екскурзия, споделя Quartz.

И в случай че инцидентно отивате в някой селски регион, тогава евентуално няма да съумеете да прочетете тази обява, до момента в който не стигнете до най-близкия град.

За да бъдат преодолени тези дефекти до 2030 година и да се обезпечи универсално покритие на интернет за бързо растящото население в Африка, телекомуникационната промишленост, държавните управления, интернационалните институции и вложителите ще би трябвало да влагат над 100 милиарда $ през идващите 10 години. Това демонстрират данни от отчет за разгръщането на широколентовите мрежи в континента, направен от работната група Broadband for all (Широколентови мрежи за всички). Поставената за осъществяване до 2030 година цел е в сходство с задачите на Организация на обединените нации за стабилно развиване.

Работната група има вяра, че е постижимо като краткосрочна цел да се удвои сегашната широколентова съгласуваност - до 2021 година към 220 милиона африканци да излязат онлайн за първи път. За постигането на това обаче е нужна инвестиция от 9 милиарда $.

Идеята е да не се разшири достъпа единствено за нови консуматори. Част от предизвикването е да се обезпечи достъп до по-обикновените хора за повишение на информираността и възстановяване на достъпността.
 5-те африкански мегаполиса, които ще имат по-голяма стопанска система от българската през 2020-а
5-те африкански мегаполиса, които ще имат по-голяма стопанска система от българската през 2020-а

А някои от тях към този момент са изпреварили страната

За постигането на повсеместен достъп е належащо в допълнение 1,1 милиарда африканци да влязат в мрежата. Притеснението тук е, че след години бърз напредък, изключително в градските региони на Африка, се следи липса на прогрес в частта за постигането на по-широк обсег и достъп до интернет. В допълнение към това в някои страни интернетът на налична цена също стартира да става необичайност.

Според констатациите в отчета от въпросните 100 милиарда $ по-голямата част ще бъде за мрежови интервенции и поддръжка, които ще поемат малко повече от половината разноски през идващите 10 години. Другите две огромни графи са финансовите разноски за инфраструктура, които ще съставляват 29,5 милиарда, и 18 милиарда $ за осведомителни и информационни услуги и наличие.

Днес мобилният интернет доближава към 70% от популацията на континента. Но даже когато достъпът доближи до всички градски региони, към момента ще има към 100 милиона души в селските региони, които би трябвало да бъдат свързани посредством разнообразни различни средства, в това число сателитен интернет.

Въпреки тези огромни сума, най-малката инвестиция може да се окаже и измежду най-важните в напъните за дигитализирането на Африка - става въпрос за сума от 2,4 милиарда $, която би трябвало да бъде изразходвана през идващото десетилетие за създаване на политики и регулации за държавните управления, тъй че да се даде опция на пазарните условия, които поддържат софтуерното развиване и общата налична широколентова връзка.

" Правителствата могат да оказват помощ с политики, които дават опция за нови технологии, нови бизнес модели и вложения ", споделя Дорийн Богдан-Мартин, шеф на Бюрото за развиване на телекомуникациите към Международния телекомуникационен съюз (ITU).

По думите му верните политики с тази устременост ще допринесат на частния бранш тласъци за създаване на инфраструктура и развойна активност за новите технологии и приложения, които по-късно от своя страна ще подтикват търсенето.

Проблемът с достъпността и качеството на услугите обаче остава мъчителна. Темата визира както елементарните консуматори, по този начин и доста бизнесмени по цяла Африка.

Одунайьо Евенини - съосновател на стартъп финтеха PiggyVest, основан в Лагос, акцентира, че има голяма разлика сред това, което печелят елементарните африканци и относителната цена за достъп до интернет. " Наистина се любувам на цитираните цифри, 30% от африканците са към този момент онлайн. Но това дали в действителност е по този начин ", пита той.
 Африка ще изпревари Азия по брой на работната ръка до края на века
Африка ще изпревари Азия по брой на работната ръка до края на века

Населението в страните с висок приход ще застарява
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР