Един от символите на творчеството на Патриарха на българската литература

...
Един от символите на творчеството на Патриарха на българската литература
Коментари Харесай

Поругаха един от символите на Иван Вазов в родния му Сопот

Един от знаците на творчеството на Патриарха на българската литература Иван Вазов в родния му град Сопот беше осквернен. Перото върху упоменателния камък на къщата музей бе отстранено, а няколко дни по-късно подхвърлено пред нея. Вандалщината потресе жителите на подбалканския град, заяви.

Перото беше сложено върху достоверния камък, върху който съгласно националните излъчвания е стоял Иван Вазов, с цел да черпи ентусиазъм, любувайки се на красивата природа.

Преди шест месеца за празника на Общината камъкът беше свален от местността Манастирска поляна, с цел да бъде подложен до къща музей Иван Вазов като знак на предпазване на културно историческото завещание.

" Този паметник взехме решение да го сложим тъкмо тук пред родната къща на Патриарха на българската литература, с цел да припомня на цяла България и на всички гости от целия свят за неговото творчество, с цел да помним и да пазим творчеството му, което освен че е национална реликва, то е национално благосъстояние ", сподели Деян Дойнов - кмет на Община Сопот.

 Снимка: Евгени Димов, Фейсбук

Перото беше направено и дарено от занаятчия Николай Николов от Правец, член на Сопотския еснафин. Ценният знак бе изкован от стомана. Вандалщината възмути занаятчиите от еснафа. " Да се изкове от желязо нещо толкоз ефирно каквото е перото, не е толкоз елементарна процедура... перото наподобява като същинско, нищо че е направено от желязо. Това е непринудено подаяние....това е пренебрежение за всички ни не може да се изрази с думи. Това не е като публичното отвращение, това е като персонално отношение все едно са го ограбили ", сподели Ивайло Семкон - занаятчия майстор.

Няколко дни откакто перото изчезна, то беше подхвърлено пред къща музей Иван Вазов. По думите на кмета причина за връщането му е и последвалата необятна социална реакция в обществените мрежи.

 Снимка: Евгени Димов, Фейсбук

" Благодаря, че въпреки всичко върнаха перото, тъй като то беше изковано от едни от най-хубавите майстори ръчно, плод на доста старания, доста труд този знак да бъде подложен върху обозначителния паметник ", споделя Деян Дойнов.

Кметът на Сопот разяснява, че общината не разполага с задоволително средства за слагане на видеонаблюдение.

Перото беше инсталирано през днешния ден, а вярата на локалната власт и хората да спрат вандалските прояви в града на Вазов остава.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР