Един от най-значимите фотографи на XXI век, американецът Роджър Балън

...
Един от най-значимите фотографи на XXI век, американецът Роджър Балън
Коментари Харесай

Роджър Балън пристига за първи път у нас с ретроспективна изложба

Един от най-значимите фотографи на XXI век, американецът Роджър Балън идва за първи път в България, с цел да открие ретроспективната си галерия „ Архетипи”, разграничена сред Националната изложба, Квадрат 500 (13 ноември 2018 – 13 януари 2019) и Градска художествена галерия-Пловдив (14 ноември – 5 декември 2018).
Двеста черно-бели фотографии, направени сред 1982 и 2014 година в Южна Африка ще бъдат показани в София и Пловдив. „ Архетипи” е роман за безпорядък, страхове, сенки, илюзии и всичко това, от което сме направени. Изложбата разяснява някои от най-разпространените архетипни положения на човешката душeвност, които ни водят от тъмнината към светлината, от парадокса към иронията, от отчаянието към освобождението.
„ Във фотографиите ми доминират знаци от дълбоките равнища на човешкото подсъзнание. Това е неукротимо място, което има лични правила и действа съгласно свои закони. Фотографиите ми свързват моята същина с външния свят. Въпреки това, има безкрайни благоприятни условия и от мен зависи да провеждам света посредством фотоапарата. В общи линии съм човек, който трансформира образния безпорядък във образна съгласуваност”, споделя актьорът.

Балън е сърежисьор и арт шеф на видеоклипа " I Fink U Freeky ", който бележи началото на взаимната му работа с групата Die Antwoord. С присъщата си хармония и провокативност, актьорът се трансформира в един от най-влиятелните фотографи, харесван от всяко последващо потомство, което разпознава изкуството му като житейска философия и знак на времето, в което живеем.
Изображенията му са цялост от хора, животни, рисунки, съоръжения, които построяват свят на границата сред действителността и фикцията.

Балън ще изнесе две лекции – пловдивската аудитория ще има опция да го види и чуе онлайн в деня на откриването – 14 ноември от 20:30 часа в СКЛАД (ул. Екзарх Йосиф 16) в Тютюневия град, а лекцията в София ще се организира ден по-късно – на 15 ноември от 18:00 часа в Квадрат 500.
Роджър Балън е в музейните сбирки на МoМА (Ню Йорк), Тейт Бритън (Лондон), Музея „ Виктория и Албърт “ (Лондон), Пушкинския музей (Москва), Центъра „ Помпиду “ (Париж) и доста други.
Изложбата е част от културния календар на община Пловдив и се реализира с поддръжката на Пловдив 2019 – Европейска столица на културата.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР